عمل جراحی تنها روش درمان کیستهای درموئید است و افراد مبتلا به چنین کیستهایی باید نسبت به تخلیه و خارجکردن آنها از تخمدان خود اقدام کنند. بسیاری از خانمها در مورد بارداری بعد از عمل کیست تخمدان درموئید نگران هستند. بهترین زمان برای باردارشدن مجدد بعد از جراحی کیست تخمدان درموئید سه الی شش ماه پس از انجام عمل جراحی است. این مدتزمان بسته به سطح بهبودی بیمار متغیر است. در این مدت بیمار باید سبک زندگی و رژیم غذایی معقول و معتدلی داشته باشد و باتوجهبه توصیههای بهترین دکتر کیست تخمدان میتواند در جهت بهبود و سلامتی خود اقدام کند.
۰۲۱-۲۲۸۷۹۸۵۰ تماس جهت مشاوره رايگان و اخذ نوبت تلفنی
فهرست مطالب
آیا کیست درموئید مانع بارداری میشود؟
کیستهای درموئید بهکندی رشد میکنند و از نوع غدههای سرطانی نیستند. این کیستها در غالب افراد از هنگام تولد در بدنشان وجود داشته و چون با علائم خاصی همراه نیستند، ممکن است تا آخر عمر بدون هیچگونه علامتی باقی بمانند. درمان چنین کیستهایی تنها از طریق عمل جراحی امکانپذیر است و در صورت بزرگشدن کیستها تا قطر بیش از شش سانتیمتر باید در جهت خارجکردن آنها از تخمدان اقدام شود.
در پاسخ به این سؤال که آیا کیست درموئید مانع بارداری میشود، باید گفت کیستهای درموئید معمولاً بر باردارشدن زنان اثر منفی ندارند، مگر در شرایطی که کیستها بافت تخمدان را بهکلی از بین برده باشند. هرچند که احتمال ایجاد کیستهای درموئید در دوران حاملگی بسیار کم است، اما در صورت بروز، ممکن است باعث پیچش تخمدانها شود. درواقع بزرگشدن بیش از حد کیستها میتوانند منجر به تغییر شکل تخمدانها شوند که در صورت عدم درمان بهموقع حتی ممکن است خطر مرگ را به همراه داشته باشد.
گاهی نیز ممکن است ترکیدن کیست درموئید و انتشار محتویات آن در داخل شکم فرد منجر به ایجاد عفونت گردد. اما احتمال سرطانی شدن چنین کیستهایی بسیار کم بوده و در کمتر از دو درصد موارد چنین احتمالی وجود دارد. عواملی ممکن است احتمال سرطانی شدن کیستهای تخمدان درموئید را بیشتر کند. برخی از این عوامل عبارتاند از: سن بالای 45 سال، رشد سریع تومور، افزایش سایز تومور به بیش از ده سانتیمتر. در این شرایط پزشک متخصص ناچار به عمل جراحی شده و کیست را از بدن خارج میکند.
پزشک متخصص برای درمان کیست تخمدان ممکن است از یک روش کمتر تهاجمی به نام سیستکتومی تخمدان استفاده کند. در روش سیستکتومی، جراح سعی میکند بدون اعمال آسیبی به تخمدان، کیست را از آن جدا کرده و از بدن خارج کند. در این روش کیست تخمدان یا به روش لاپاراسکوپی و یا به روش جراحی باز از بدن خارج میگردد.
اگر کیست درموئید خیلی رشد نکرده و سایز آن بزرگ نباشد، پزشک متخصص با عمل لاپاراسکوپی آن را برمیدارد. در این روش یک برش کوچک در ناحیه نزدیک ناف ایجاد شده و ابزاری خاص وارد شکم میشود تا با استفاده از آن کیست تخمدان خارج گردد. لاپاروتومی روش دیگری است که برای برداشتن کیستهای درشت با ایجاد برشی بزرگ بر روی شکم از آن استفاده میشود.
گاهی کیستها به حدی بزرگ شده و رشد کردهاند که بافت تخمدان بهکلی از بین رفته و در چنین شرایطی پزشک معالج ناچار به تخلیه کامل تخمدان خواهد بود.
پزشک متخصص بهراحتی میتواند با معاینه فیزیکی کیستهای درموئید که در زیر پوست قرار دارند را تشخیص داده و مورد بررسی قرار دهد. اگر کیستهای درموئید در نقاط خاصی که از حساسیت بالایی برخوردارند، قرار گرفته باشند پزشک معمولاً از CT scan و امآرآی برای بررسی کیست استفاده خواهد کرد. البته کیست درموئید تخمدان با سونوگرافی لگن قابلتشخیص و بررسی بوده که با استفاده از دستگاهی به نام ترانسدیوسر انجام میشود.
در این روش که بسیار دقیق است، بیمار بر روی تخت دراز کشیده و پزشک با استفاده از یک مبدل شروع به فرستادن و گرفتن امواج صوتی در رحم میکند تا بدینطریق عکس رحم و تخمدانها بر روی یک صفحهنمایش ظاهر شود. با بررسی و تحلیل تصاویر حاصل، پزشک متخصص محل دقیق کیست و نوع کیست را مشخص میکند.
سونوگرافی لگن بهترین روش تشخیصی برای کیست درموئید تخمدان است. زیرا این روش غیرتهاجمی بوده و دردی به همراه ندارد. از نظر هزینه هم نسبت به سایر روشهای عکسبرداری مقرونبهصرفه بوده و به دلیل عدم استفاده از اشعه، بسیار ایمن است. از طرفی با ارائه یک تصویر واضح و مشخص از اندام موردنظر نسبت به سایر روشها برتری دارد.
آیا بارداری بعد از عمل کیست تخمدان درموئید امکانپذیر است؟
کیست تخمدان جزو کیستهای خطرناک و سرطانی نیست و بهراحتی قابلدرمان است. پزشک متخصص معمولاً با استفاده از عمل جراحی اقدام به برداشتن این کیستها میکند. زیرا کیستهای درموئید نمیتوانند با درمانهای دارویی یا بهخودیخود از بین بروند. عمل جراحی چنین کیستهایی معمولاً در صورت ایجاد دردهای شدید در ناحیه لگن و یا عادت ماهیانه دردناک از سوی پزشک متخصص توصیه میشود.
از سوی دیگر ممکن است رشد برخی از کیستهای درموئید زیاد باشد و منجر به صدمهزدن به عصب و نخاع گردد. پاره شدن کیست درموئید به دلیل رشد بیش از حد، پیچش تخمدان، ایجاد عفونت، اعمال صدمه به استخوانهای پیرامون کیست از جمله دیگر عوارض کیستهای درموئید هستند که عمل جراحی را برای درمان آنها ضروری میسازد.
عمل جراحی تخمدان درموئید درواقع همان لاپاروسکوپی است که روشی کم تهاجمی محسوب میشود. در این عمل، بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار گرفته و در ناحیه زیر شکم برشی کوچک ایجاد میشود. سپس یک میکروسکوپ از این برش کوچک عبور داده میشود تا اندامها مورد بررسی قرار گیرد.
مکانیزم عمل به اینگونه است که کیستها با استفاده از لیزر برداشته میشوند. پس از این عمل، هورمونهای بدن متعادل شده و عملکرد تخمدانها بهبود مییابد؛ بنابراین میتوان گفت که احتمال بارداری بعد از عمل افزایش مییابد.
لاپاروسکوپی یک عمل جراحی کمریسک است که در اکثر جراحیهای شکمی و لگنی مورداستفاده قرار میگیرد. باتوجهبه اینکه وضعیت جسمی هر فردی با دیگری فرق میکند، نمیتوان به طور قطعی گفت که آیا لاپاروسکوپی بر عدم بارداری بعد از عمل کیست تخمدان درموئید تأثیر دارد یا خیر. بااینحال نتیجه حاصل از تحقیقات نشان داده که عوارض ناشی از لاپاروسکوپی تأثیر منفی بر بارداری نداشته و این عمل در بیشتر موارد احتمال بارداری را بیشتر میکند.
از مزایای عمل لاپاروسکوپی این است که دوره نقاهت کوتاهی داشته و معمولاً فرد بعد از چند ساعت مرخص میشود. البته بهتر است چند روزی انجام کارهای سنگین را کنار را بگذارد.
ازآنجاییکه این جراحی با برشهای کوچکی انجام میشود، با درد و ناراحتیهای پس از عمل همراه نبوده و ترمیم زخمها بهسرعت انجام خواهد شد. فقط باید این نکته را در نظر داشت که بدن برای ریکاوری و آمادگی کامل برای بارداری بعد از عمل کیست نیاز به چند هفته استراحت دارد.
توصیههایی برای بارداری بعد از جراحی کیست تخمدان درموئید
دهانه رحم بعد از عمل کیست دچار کشیدگی و آسیب شده و حتی احتمال خونریزی وجود دارد. برقراری رابطه جنسی درحالیکه اندام تناسلی هنوز به طور کامل بهبود نیافته، ممکن است خونریزی واژینال یا عفونت دهانه رحم را در پی داشته باشد.
به همین دلیل است که به زنان پس از عمل جراحی تخمدان درموئید اغلب توصیه میشود که بلافاصله پس از عمل از وسایلی مانند تامپون یا کاپ قاعدگی استفاده نکنند. نوع عمل جراحی و مدتزمان لازم برای بهبودی پس از عمل از جمله عوامل تعیینکننده زمان پرهیز از رابطه جنسی هستند.
معمولاً دوره پرهیز از رابطه جنسی در عمل لاپاراتومی، باید بیش از چهار الی شش هفته باشد. بیمار بعد از عمل جراحی تنها در صورتی میتواند رابطه جنسی برقرار کند که در محل جراحی احساس درد نداشته و بهسلامتی کاملاً پایدار دستیافته باشد.
مراقبت از محل زخمها بهمنظور جلوگیری از عفونیشدن آنها در بهبودی هرچه سریعتر بیمار مؤثر است.
استراحت کافی، عدم انجام فعالیتهای سنگین و داشتن تغذیه خوب از جمله اقدامات لازم است که باید قبل از بارداری رعایت شود.
مراجعه به پزشک برای انجام معاینه در صورت بروز هرگونه درد شدید بعد از عمل و ادامهیافتن آن ضروری است.
اقدام به بارداری بعد از عمل کیست باید حداقل پس از چند هفته صورت گیرد تا بدن آمادگی لازم برای بارداری را به دست آورد.
رعایت یک تغذیه سبک که شامل سوپ و آبمیوه باشد، میتواند در بهبود سریع بیمار مؤثر باشد و به بارداری بعد از عمل کمک کند.
در صورت بروز علائمی همچون خونریزی، درد زیاد در ناحیه شکم، ورم کردن شکم، تب، ترشحات بدبو از ناحیه واژن، مراجعه هرچه سریعتر به پزشک معالج ضروری بوده و میتواند از عوارض احتمالی ناشی از عفونت بعد از عمل جلوگیری کند.
جراحی کیست تخمدان، تخمدانها را کموبیش تحتتأثیر قرار داده و منجر به عدم تعادل هورمونی در بدن میشود. به همین دلیل دوره قاعدگی بسیاری از خانمها پس از عمل کیست تخمدان دچار بینظمی و اختلال میشود. در صورتی عدم قاعدگی پس از گذشت دو ماه از عمل کیست درموئید، مراجعه به پزشک معالج برای بررسی مجدد لازم است تا پزشک از طریق سونوگرافی بتواند علت را تشخیص داده و سپس درمان بهموقع را شروع کند.
اما اگر بعد از گذشت سه ماه از عمل جراحی، هنوز دوره قاعدگی دچار اختلال و مشکل باشد، ممکن است به دلیل باردار بودن، یائسگی زودرس، استرس روانی، اضطراب عمل یا اختلالات غدد درونریز باشد.
ازآنجاکه کیستهای درموئید معمولاً با علائم خاصی همراه نیستند، خانمها باید اقداماتی را برای حفظ سلامت خود انجام دهند تا از عود بیماری جلوگیری شود. معاینه دورهای از جمله اقدامات لازم و ضروری برای کنترل وضعیت سلامتی است.
توجه به منظم بودن دوره قاعدگی از دیگر اقدامات ضروری برای تشخیص زودهنگام علائم غیرطبیعی است. پیروی از یک سبک زندگی علمی با تنظیم زمان خواب، فعالیت، کار و ورزش، داشتن یک رژیم غذایی معقول میتواند شما را از گزند بسیاری از بیماریها در امان دارد.
اگر میخواهید پس از درمان کیست تخمدان درموئید از مشاورههای کاربردی برای بازیابی و سلامت فیزیولوژیکی خود بهره ببرید، بهتر است با پزشک خود مشورت کنید. همچنین اگر علائم غیرعادی دارید، باید با پزشک متخصص مشورت کنید و مورد معاینه قرار گیرید.
آیا بارداری بعد از عمل کیست تخمدان درموئید مشکلی دارد؟
کیستهای درموئید تخمدان از شایعترین تومورهای خوشخیم هستند که ممکن است در دوران بارداری نیز در بدن شخص وجود داشته باشند. حدود یکسوم تمام تومورهای خوشخیم تشخیصدادهشده در دوران بارداری، کیستهای درموئید تخمدان هستند که در ده الی پانزده درصد موارد هر دو تخمدان را درگیر میکنند.
این کیستها درواقع قبل از تولد و در دوران جنینی تشکیل میشوند. دانشمندان در مورد اینکه چه چیزی باعث رشد غیرطبیعی پوست و ایجاد چنین کیستهایی میشود، مطمئن نیستند. بهطورکلی میتوان گفت که از تبدیل برخی سلولها به بافتهای بالغ مانند پوست، مو، دندان و عصب و تجمع چنین بافتهایی، یک توده خوشخیم به نام کیست مویی یا درموئید در داخل تخمدان ایجاد میشود که بیشترین رشد آن در طول سالهای باروری خواهد بود.
کیستهای درموئید که از سلولهای مولد تخمک ایجاد میشوند حاوی تکههایی از ناخن، مو، دندان، چربی، استخوان یا عصب هستند. هرچند که شکل ظاهری چنین کیستهایی خوشایند نیست؛ ولی معمولاً سرطانی نبوده و جای هیچگونه نگرانی در مورد بدخیمی آنها وجود ندارد.
کیستهای درموئید که یکی از متداولترین تومورها در خانمهای باردار هستند، ممکن است با خطراتی همچون پیچش تخمدان، عفونیشدن و یا پارگی همراه باشند. به همین دلیل پزشکان توصیه میکنند که چنین کیستهایی قبل از اقدام به بارداری به کمک عمل جراحی از بدن خارج شوند.
بر اساس نتایج حاصل از تحقیقات کیستهای دروموئید به طور معمول باعث جلوگیری از بارداری نخواهند شد، مگر در شرایطی که بیش از حد رشد کنند. ازآنجاکه کیست تخمدان درموئید اغلب با علائم خاصی همراه نیست و فرد ممکن است از ابتلا به این کیست آگاه نباشد، امکان بارداری همراه با کیست تخمدان درموئید وجود دارد.
در چنین شرایطی ممکن است کیست درموئید بهصورت اتفاقی در طی سونوگرافی حاملگی، تشخیص داده شود. خوشبختانه در اکثر موارد حاملگی با وجود کیست درموئید تخمدان مشکلی را ایجاد نمیکند و عوارض ناشی از آن بسیار کم است.
فقط در موارد نادری ممکن است پیچش تخمدان ایجاد شود. به همین دلیل انجام سونوگرافی دورهای برای کنترل کیست توسط پزشک متخصص در دوران بارداری پیشنهاد میشود. انجام عمل جراحی کیست تخمدان درموئید در شرایط بارداری تنها در صورتی توصیه میگردد که اندازه کیست بیشتر از شش سانتیمتر باشد. در غیر این صورت انجام هیچ کاری لازم نیست و وجود کیست هم برای جنین مشکلآفرین نخواهد بود.
کیست درموئید غدهای پر از بافتهایی نظیر دندان، مو، ناخن و عصب است که در زیر سطح پوست رشد میکند. این کیستها که بیشتر در ناحیه سروگردن به چشم میخورند، گاهی ممکن است تخمدانها را نیز درگیر کنند. کیستهای درموئید در سطح تخمدانها یا درون آنها رشد میکنند و در اغلب افراد علامتی ندارند. اما در برخی از افراد ممکن است بااحساس درد و فشار در ناحیه لگن و دردهای قاعدگی همراه باشند.
عمل جراحی تنها روش درمان کیستهای درموئید است و افراد مبتلا به چنین کیستهایی باید نسبت به تخلیه و خارجکردن آنها از تخمدان خود اقدام کنند. بسیاری از خانمها در مورد بارداری بعد از عمل کیست تخمدان نگران هستند. بهترین زمان برای باردارشدن مجدد بعد از جراحی کیست تخمدان درموئید سه الی شش ماه پس از انجام عمل جراحی است.
سخن آخر
همه روشهایی که برای درمان کیست تخمدان مورداستفاده قرار میگیرند درواقع برای این است که احتمال باروری افزایش یابد. احتمال اینکه بارداری بعد از عمل کیست تخمدان درموئید با مشکل مواجه شود یا عوارض این عمل مانع باروری شود، بسیار کم است. مگر اینکه وضعیت به حدی وخیم باشد که پزشک معالج ناچار به خارجکردن تخمدان شود.
چنین مشکلی فقط در صورت بزرگشدن بیش از حد کیستها و پیچش تخمدانها اتفاق میافتد. آنچه اهمیت دارد این است که برای جلوگیری از مشکلاتی که ممکن است در اثر بزرگشدن چنین کیستهایی به وجود آید، بهتر است قبل از اقدام به بارداری در جهت عمل جراحی و خارجکردن کیستهای درموئید از بدن اقدام شود. پس از عمل نیز باید مدتزمان کافی برای بهبود زخمهای حاصل از جراحی و افزایش توان جسمی سپری شود.
در این مدت داشتن تغذیه مناسب و استراحت کافی میتواند در بهبود هرچه سریعتر بیمار مؤثر باشد. در صورت بروز مشکلاتی مانند درد و خونریزی، داشتن ترشحات بدبو و تب در دوره نقاهت، مراجعه به پزشک متخصص و دریافت مشاوره از او ضروری است.
“کلینیک دکتر زنان” با جمعی از پزشکان متخصص و با تجربه در حوزه زنان و زایمان، خدمات جامع و بهروزی را به مراجعین ارائه میدهد. این کلینیک با بهرهگیری از آخرین دستاوردهای علمی و فناوریهای نوین، بهصورت اختصاصی به مسائل بهداشتی و پزشکی زنان، از جمله بارداری، زایمان، ناباروری و بیماریهای زنان میپردازد. تیم پزشکی کلینیک، با دقت و دانش فراوان، در کنار مراجعین هستند تا با ارائه مشاورههای دقیق و خدمات تخصصی، به بهبود سلامت و کیفیت زندگی آنها کمک کنند.