قرصهای ضد افسردگی میتوانند تأثیرات عمیقی بر چرخه قاعدگی زنان داشته باشند و این موضوع نگرانی بسیاری از خانمها را به همراه دارد. تغییر در نظم پریود، تأخیر در قاعدگی و حتی خونریزیهای غیرطبیعی از عوارضی هستند
که ممکن است به دنبال مصرف این داروها بروز کنند. این تغییرات میتوانند به اضطراب و استرس بیشتری منجر شوند و زندگی روزمره را تحت تأثیر قرار دهند. اما نگران نباشید، زیرا ما در این مقاله به بررسی دقیق تاثیر قرص ضد افسردکی بر قاعدگی میپردازیم و راهکارهایی برای مدیریت این عوارض ارائه خواهیم کرد. همچنین، اگر به دنبال سریعترین روش باز شدن قاعدگی هستید، ما گزینههایی را معرفی خواهیم کرد که میتواند به شما کمک کند تا وضعیت خود را بهبود ببخشید و از عوارض ناخواسته جلوگیری کنید.
فهرست مطالب
- 1 آشنایی با علائم ناشی از مصرف قرص ضد افسردگی در بدن
- 2 درمان سندروم پیش از قاعدگی و تأثیر قرص ضد افسردگی بر آن
- 3 قرص ضد افسردگی سرترالین و همه چیز در مورد تأثیر آن بر قاعدگی
- 4 آیا قرص ضد افسردگی ایمی پرامین بر قاعدگی تأثیر دارد؟
- 5 آشنایی با قرص ضد افسردگی آمی تریپتیلین و نورتیلیپتین
- 6 خطرات به تعویق افتادن قاعدگی و خونریزی شدید
- 7 چه زمانی برای تأثیر قرص ضد افسردگی بر قاعدگی باید به پزشک مراجعه کرد؟
آشنایی با علائم ناشی از مصرف قرص ضد افسردگی در بدن
کلمه افسردگی امروز زیاد به گوش ما میخورد. افسردگی یک بیماری سلامت روانی است که غم و اندوه مداوم از علائم این بیماری است. این بیماری در وضعیت خواب، غذا خوردن و تفکرات ما تاثیر منفی میگذارد. افرادی که مبتلا به افسردگی هستند روشهای مختلفی را برای درمان و رهایی از این عارضه امتحان میکنند. فردی که به هر دلیلی دچار افسردگی شده است باید این افسردگی را از خود دور کند با انجام ورزش و تکنیکهای آرامشسازی و… ورزش یک روش موثر برای کاهش استرس و اضطراب و همچنین تکنیکهای آرامشسازی علائم استرس از افسردگی را به طور قابل توجهی کاهش میدهد. این روشهای درمانی بدون عوارض اما زمان بر است.
افسردگی شدید و افسردگی قبل از قاعدگی که در بین زنان به وفور دیده میشوند با قرصهای ضد افسردگی قابل درمان است. این داروهای ضد افسردگی باید حتماً تحت نظر پزشک تجویز شده باشند. قرصهای ضد افسردگی جهت درمان و کاهش علائم افسردگی بر قائدگی نیز اثر میگذارند. حال باید به سؤال تاثیر قرص ضد افسردگی بر قاعدگی پاسخ داد که آیا این قرصها در روند قاعدگی مشکل ایجاد میکنند یا نه؟ قرصهای ضد افسردگی در انواع متفاوتی وجود دارند که زنان با مصرف این قرصها دچار اخلال در شکل قاعدگی میشوند. این تاثیرات به شکل نامنظم شدن قاعدگی، عقب افتادن یا از دست دادن قاعدگی و خونریزی بین دورههای قاعدگی است؛ البته اثرات آن در افراد مختلف متفاوت است. اینها عوارض جانبی هستند که بر روی پریودی دارند و اثرات این داروها سه هفته بعد از مصرف قابل مشاهده است.
علائم احتمالی دیگر این قرصها عبارتند از کم کردن تمایلات جنسی، گرگرفتگی عضلات بدن، درد معده، احساس تشنگی، سرگیجه، حالت تهوع، اسهال، ضربان قلب بالا و تاری دید است؛ البته ایجاد عوارض در بدن شما حتمی نیست، اما احتمال بروز آنها وجود دارد. پس حتماً به یاد داشته باشید هنگام مراجعه به پزشک حتماً از عوارض این داروها بر قاعدگی سؤال کنید.
درمان سندروم پیش از قاعدگی و تأثیر قرص ضد افسردگی بر آن
سندروم پیش از قاعدگی نوعی اخلال فیزیکی و رفتاری است که در نیمه دوم قاعدگی یا چند روز اول قاعدگی فرد دچار این سندروم میشود. بر اساس تخمینها از هر چهارزن، سه زن به نوعی از سندروم پیش از قاعدگی مبتلا میشوند. شدت این سندروم باعث اخلال در روند عادی زندگی میشود. از علائم سندروم پیش از قاعدگی میتوان نوسانات خلق و خو، حساسیت سینهها، افسردگی، استرس و اضطراب، خستگی و نفخ شکم که بسیار شایع است را نام برد. هنوز دلیل مشخصی برای ایجاد این سندروم وجود ندارد، اما از عواملی که در ایجاد آن تأثیر دارند، تغییرات چرخهای در هورمونهاست و تغییرات شیمیایی در مغز و افسردگی است.
درمان سندروم پیش از قاعدگی بستگی به شدت علائم ممکن است قرصهایی را برای این عارضه تجویز کنند مانند داروهای ضد افسردگی مهار کنندههای انتخابی باز جذب سروتونین است که این دارو باز جذب سوتونین شامل: فلوکستین،پاروکستین و سرترالین، داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی، دیورتیک ها، داروی ضد بارداری هورمونی و مکمل ویتامین. قرصهای ضد افسردگی که برای درمان این علائم تجویز میشوند.
قرص سراتونین است از تأثیر قرص ضد افسردگی بر قاعدگی این است که علائم افسردگی و علائم خلقی را کاهش میدهد. سراتونین میتواند با اثر گذاشتن بر روی مواد شیمیایی درون مغز (انتقال دهندههای عصبی) تعادل را بازگرداند. این دارو هم علائم جسمی و هم علائم روحی که به دلیل سندروم پیش از قاعدگی ایجاد شده را کاهش میدهد. در ادامه به انواع قرصهای ضد افسردگی و تأثیر قرصهای ضد افسردگی بر قاعده اشاره خواهیم کرد.
قرص ضد افسردگی سرترالین و همه چیز در مورد تأثیر آن بر قاعدگی
قرص سرترالین از قرصهای معجزهگر درمان افسردگی است. این دارو برای درمان افسردگی حاد و شدید تجویز میشود. این قرص برای درمان افسردگی پیش از قاعدگی مورد استفاده قرار میگیرد که علائم افسردگی و گرگرفتگی را کاهش میدهد. مشاهده شده که این قرصها بر شکل قاعدگی خانمها تأثیر گذاشته و آن را دچار اخلال میکند. این قرصها با تغییرات هورمونی و تغییرات دیگر در بدن باعث تغییر دوره قاعدگی میشوند. از عوارض این قرص بر قاعدگی و تأثیر قرص ضد افسردگی بر قاعدگی دیر پریود شدن، از دست دادن پریودی و خونریزی شدید است که در افراد به شکلهای مختلف بروز میکند. این قرص در بین مبتلایان به افسردگی طرفداران زیادی دارد، زیرا تأثیر آن بر بیماریها عالی است و عوارض آن کم است. ولی از تأثیر این قطب بر پریود نمیتوان چشم پوشی کرد.
از عوارض دیگر آن بر بدن میتوان به تاخیر در ارضا، کم شدن تمایلات جنسی، سردرد، حالت تهوع، تاری دید، اسهال،تپش قلب اشاره کرد. دوز مصرفی این دارو بسته به شدت بیماری و داروهای مصرفی شما دارد. سعی کنید از دوز پایین این دارو استفاده کنید تا عوارض آن را به حداقل خود برسانید. پزشک معمولاً برای کاهش علائم ابتدا دوز پایین را تجویز میکند و به مرور زمان و بعد از گذشت چند مدت دوز داروها را افزایش میدهد.
این قرص بعد از یک ماه بر بدن تأثیر میگذارد. از افزایش و کاهش این قرص ضد افسردگی بدون مشورت پزشک خودداری کنید. از قطع ناگهانی این دارو پرهیز شوند. چنانچه این دارو برای کاهش علائم سندروم قبل از قاعدگی استفاده میکنید، ممکن است پزشک توصیه کند دارو را به صورت روزانه به مدت دو هفته مصرف کنید.
آیا قرص ضد افسردگی ایمی پرامین بر قاعدگی تأثیر دارد؟
قرص ایمی پرامین نیز از از قرصهای ضد افسردگی تجویزی توسط پزشک است. با مصرف این قرص فردی که دچار افسردگی شده علائم آنها مانند بیخوابی، بیاشتهایی و کم انرژی بودن به حالت عادی باز میگردد و میتوانید به راحتی به زندگی روزمره خود برگردند و به انجام فعالیتهای روزانه خود برسند. قرص ایمی پرامین نیز از بقیه قرصای افسردگی استثنا نیست و اثرات آن بر روی قاعدگی مشاهده شده است و این قرص باعث اخلال در روند قاعدگی میشوند.
از تأثیر آنها بر قاعدگی این است که با مصرف این قرص ضد افسردگی سطح هورمون پروژسترون در بدن کاهش پیدا میکند. وقتی سطح این هورمون بسیار کاهش پیدا کند، مخاط رحم از بین میرود و تخمک گذاری دچار مشکل شده و این روند باعث اخلال در قاعدگی میشود. از عوارض آن بر قاعدگی نامنظم شدن سیکل قاعدگی، درد ناک شدن قاعدگی و عقب افتادن قاعدگی است. فرد ممکن است خونریزی شدید را نیز تجربه کند. این دارو علاوه بر عوارض بر قاعدگی اثرات دیگری نیز بر بدن دارند مانند ادرار تیره، زردی چشم، ضربان قلب آهسته و سریع و یا نامنظم شدن آن، غش کردن، اسهال، استفراغ، توهم، سرگیجه، درد قفسه سینه، تورم پستان، کاهش تمایلات جنسی.
این را باید یادآوری کرد که قرصهای زیادی هستند که در روند قاعدگی اخلال ایجاد میکنند یکی از این قرصها، قرصهای ضد افسردگی است. این قرص نباید تداخل دارویی داشته باشد، زیرا عوارض آن را بر بدن بدتر میکنند. هنگام تجویز این داروها توسط پزشک حتماً داروهایی که مصرف میکنید را به پزشک اطلاع دهید. در صورت مشاهده هرگونه اخلال در قاعدگی حتماً به پزشک زنان مراجعه کنید که وضعیت شما را بررسی کند، تا هرچه سریعتر اقدامات لازمه را برای درمان شما آغاز کند تا عوارض بعدی اخلال در قاعدگی از شما دور باشد.
آشنایی با قرص ضد افسردگی آمی تریپتیلین و نورتیلیپتین
تعدادی از داروهای ضد افسردگی که برای بیماران افسرده تجویز میشود مانند آمی تریپتیلین باعث میشوند سطح هورمون پرولاکتین افزایش پیدا کنند. در نتیجه این فرایند تخمک گذاری کاهش یا متوقف شود. این کاهش تخمک گذاری، باعث اخلال در چرخه قاعدگی خواهد شد. از اثرات آن بر قاعدگی پریود نشدن، نامنظم شدن قاعدگی یا تغییر در میزان خونریزی در این دوران است. پس قرص ضد افسردگی آمی تریپتیلین ضمن درمان افسردگی و کاهش علائم این بیماری روحی اثرات منفی در روی زمان قاعدگی و میزان خونریزی میگذارد.
از عوارض دیگر آن بر بدن میتوان به ریزش مو، اضافه وزن، حمله قلبی، تغییر قند خون، تورم صورت یا زبان، تغییر خلق و خو، اسهال، سردرد، تاری دید و کهیر نام برد. تداخل دارویی آمی تریپتیلین با داروهای دیگر خطرناک است و باعث ایجاد علائم شدید و حمله قلبی خواهد شد. با داروهایی مانندفنلزین، اکسیاز تداخل دارویی دارد و گاهی مصرف هم زمان این داروها باعث تشنج و حتی مرگ میشود. این داروها باید دوز مناسب آن با توجه به شرایط بیمار مصرف شود.
قرص نورتریپتیلن نیز یک داروی سه حلقهای ضد افسردگی است که برای درمان بیماریهای روانی و اعصاب مورد استفاده قرار میگیرد. این دارو اشکال مختلفی دارد. مصرف این دارو بر قاعدگی نیز تأثیر گذاشته و باعث نامنظم شدن قاعدگی و عقب افتادن قاعدگی خواهد شد.
از عوارض دیگر آن میتوان به یبوست، اسهال، خواب آلودگی، سرگیجه، تاری دید، گزگز انگشتان، خارش پوست و ضربان قلب نامنظم اشاره کرد. اگر به صورت یک نوبت تجویز شده باشد، آن را قبل از خواب شب مصرف کنید. با داروهایی مانند داروی رقیق کننده خون، مکمل تیروئید داروهای فشار خون تداخل دارویی دارد. چنانچه با مصرف این قرصها قاعدگی شما با اخلال مواجه شد، برای مدت طولانی عقب افتاد و حدوداً دو بار عقب افتاد یا اینکه خونریزی شدید بود برای بررسی رحم و تخمدانهای خود به پزشک زنان مراجعه کنید.
خطرات به تعویق افتادن قاعدگی و خونریزی شدید
قاعدگی یا عادت ماهیانه از سن بلوغ تا زمان یائسه شدن زنان هر ماه به طور منظم اتفاق میافتد. اغلب زنان این سیکل را ۱۱ تا ۱۳ بار در سال تجربه میکنند که در بعضی موارد این تعداد کم و زیاد میشود. چند سال اول که دختران با این پروسه روبرو هستند، دورههای آن به صورت نامنظم است.
چند سال طول میکشد تا هورمونهایی که عادت ماهیانه را کنترل میکنند به تعادل برسند. زنانی که هنوز به سن یائسگی نرسیدهاند به طور معمول هر ۲۸ روز یک بار پریود میشوند. بنابراین چرخه قاعدگی سالم و بدون مشکل بین ۲۱ تا ۳۵ روز متغیر است. چنانچه این چرخه بیش از دو بار به تاخیر افتاد آن موقع است که نیاز به بررسی دارد و باید نگران بود.
عقب افتادن دوره قاعدگی به دلایل مختلفی اتفاق میافتد مانند استرس، افزایش وزن، سندروم تخمدان پلی کیستینگ، مشکلات تیروئید و مصرف برخی داروها و… از اختلالات دیگر قاعدگی خونریزی شدید قاعدگی و یا بین دوره قاعدگی است. همانطور که بیان شد از دلایل اخلال در قاعدگی قرصهای ضد افسردگی است. این قرصها با ایجاد تاخیر در قاعدگی افراد را دچار نگرانی میکند. چنانچه این تاخیر و خونریزی ادامهدار بود، خطراتی را به همراه دارند. خونریزی شدید باعث فقر آهن و درد شدید قاعدگی است. عقب افتادن پریودی بیش از دو ماه تا سه ماه ممکن است خطرات زیر را به دنبال داشته باشد:
ناباروری
چنانچه زنان به هر دلیلی به مدت طولانی پریود نشوند، عمل تخمک گذاری کاهش یا اصلاً انجام نمیشود. پس احتمال بارداری طبیعی وجود ندارد. ناباروری جز مشکلات بسیاری از خانمها است. دلایل مختلفی باعث ناباروری میشوند.
پوکی استخوان
هورمون استروژن باعث قوی شدن استخوانهای بدن میشود. در صورت پریود نشدن، تولید هورمون استروژن در بدن کاهش پیدا میکند و در نتیجه فرد با خطر ضعیف شدن استخوان و پوکی استخوان مواجه است.
بیماریهای قلبی و عروقی
کاهش هورمون استروژن باعث ایجاد مشکلات قلبی در زنان خواهد شد. این بیماری قلبی ممکن است به صورت ضربان قلب بالا خود را نشان دهد.
هایپرپلازی آندومتر
چنانچه خانم قاعدگی آن برای مدت طولانی عقب افتاد، ممکن است پوشش داخلی رحم زنان غیر طبیعی ضخیم شود که این خطر هیپر آندومتر است و در نتیجه خطر ابتلا به سرطان آندومتر در این افراد افزایش پیدا میکند.
چه زمانی برای تأثیر قرص ضد افسردگی بر قاعدگی باید به پزشک مراجعه کرد؟
افسردگی یک بیماری روحی روانی رایج در دنیای امروز است که عده زیادی با آن روبرو هستند و آمار آن رو به افزایش است. افرادی که دچار افسردگی هستند و یا افسردگی قبل از قاعدگی که بین زنان بسیار شایع است را تجربه میکنند، برای اینکه علائم این افسردگی، استرس و اضطراب از خود دور کنند، ممکن است از قرصهای ضد افسردگی برای درمان استفاده کنند
با مصرف این قرصها به احتمال زیاد فرد با مشکلات پریودی مواجه میشود. عقب افتادن قاعدگی نامنظم شدن پریود، خونریزی شدید را تجربه خواهند کرد. چنانچه این علائم کوتاه مدت بود جای نگرانی خاصی نیست، اما اگر عقب افتادن قاعدگی بیش از دو ماه افتاد یا دچار بینظمی قاعدگی شدید به طوری که بین دو پریود بیش از ۳۵ روز شود و یا خونریزی شدید داشتید و این علائم به صورت طولانی مدت ادامهدار بود باید حتماً به یک پزشک مراجعه کنید.
علائم دیگری نیز ممکن است بروز کند مانند درد شدید قاعدگی، دفع لخته خون، احساس سرگیجه، اسهال، خونریزی شدید. این علائم نیز زنگ خطری است و باید حتماً جهت بررسی وضعیت خود و اثرات این داروهای ضد افسردگی بر روی بدن پیشگیری کرد. پزشک ممکن است در صورت بروز علائم شدید، دوز مصرفی این قرصها را پایین بیاورد. چنانچه قاعدگی به هم بخورد و طولانی شود احتمال بروز عوارض بعدی زیاد است. پس در همچین مواردی سعی کنید با مراجعه به پزشک زنان و با بررسی رحم و تخمدان خود از وضعیت سلامتی آنها باخبر شوید. معمولاً برای بررسی وضعیت رحم و تخمدان پزشک یک سونوگرافی تجویز میکند. آزمایش سونوگرافی برای بررسی وضعیت رحم و تخمدان انجام میشود.
سخن پایانی
قرصهای ضد افسردگی میتوانند تأثیرات عمیقی بر چرخه قاعدگی زنان داشته باشند و این موضوع نگرانیهای جدی را به همراه دارد. تغییر در نظم پریود، تأخیر در قاعدگی و خونریزیهای غیرطبیعی میتواند نشانهای از مشکلات جدیتری باشد که نیاز به توجه دارند. این عوارض نه تنها بر سلامت جسمی بلکه بر سلامت روانی فرد نیز تأثیر میگذارند و ممکن است منجر به اضطراب و استرس بیشتری شوند.
اگر شما نیز با این مشکلات مواجه هستید، مهم است که به متخصصان مراجعه کنید. کلینیک ما با تیمی از کارشناسان مجرب آماده است تا به شما کمک کند. ما در اینجا هستیم تا با بررسی دقیق وضعیت شما و ارائه راهکارهای مناسب، به شما اطمینان دهیم که میتوانید بر این چالشها غلبه کنید.
با مشاوره و درمان صحیح، میتوانید نه تنها عوارض ناشی از مصرف داروهای ضد افسردگی را مدیریت کنید، بلکه کیفیت زندگی خود را نیز بهبود ببخشید. بنابراین، برای دریافت مشاوره تخصصی و یافتن راهکارهای مؤثر، با ما تماس بگیرید و گامهای لازم را برای سلامت خود بردارید. سلامت شما اولویت ماست!
“کلینیک دکتر زنان” با جمعی از پزشکان متخصص و با تجربه در حوزه زنان و زایمان، خدمات جامع و بهروزی را به مراجعین ارائه میدهد. این کلینیک با بهرهگیری از آخرین دستاوردهای علمی و فناوریهای نوین، بهصورت اختصاصی به مسائل بهداشتی و پزشکی زنان، از جمله بارداری، زایمان، ناباروری و بیماریهای زنان میپردازد. تیم پزشکی کلینیک، با دقت و دانش فراوان، در کنار مراجعین هستند تا با ارائه مشاورههای دقیق و خدمات تخصصی، به بهبود سلامت و کیفیت زندگی آنها کمک کنند.