کیست درموئید تخمدان یکی از مشکلات شایع در زنان است که میتواند عوارض جدی برای سلامت آنها به همراه داشته باشد. این نوع کیست معمولاً حاوی بافتهای مختلفی مانند مو، چربی و حتی دندان است و میتواند به تدریج موجب درد، التهاب و حتی اختلال در عملکرد تخمدانها شود. با وجود اینکه بسیاری از زنان از وجود چنین کیستی در بدن خود بیخبرند، اما این بیماری میتواند به مشکلات جدیتری مانند ناباروری یا حتی سرطان تبدیل شود. در این مقاله، روشهای درمان دارویی کیست درموئید تخمدان را بررسی خواهیم کرد و به شما نشان خواهیم داد که با رویکردهای مناسب، چگونه میتوانید از این عوارض خطرناک رهایی یابید و سلامت خود را بازیابید. اگر شما هم نگران این مشکل هستید، بهتر است تا پایان این مقاله همراه ما باشید و بهترین دکتر زنان برای کیست تخمدان در تهران را بیابید و مشاوره بگیرید.
فهرست مطالب
- 1 هرآنچه لازمه در مورد درمان دارویی کیست درموئید تخمدان بدانید
- 2 آیا درمان دارویی کیست تخمدان درموئید امکانپذیر است؟
- 3 شناسایی علائم و علت برای درمان دارویی برای کیست درموئید تخمدان
- 4 روشهای پیشگیری از کیستهای درموئید تخمدان
- 5 درمان کیستهای درموئید تخمدان با روش جراحی
- 6 درمان کیستهای درموئید در تخمدان با روشهای ساده خانگی
- 7 آیا برای درمان دارویی کیستهای تخمدان درموئید باید به پزشک مراجعه کرد؟
هرآنچه لازمه در مورد درمان دارویی کیست درموئید تخمدان بدانید
احتمالاً واژه کیست مویی را بارها شنیدهاید و حتی در اطرافیان خود شاهد ابتلای به آن بودهاید؛ کیست مویی یا به عبارتی توده درموئید یکی از متداولترین کیستهای خوشخیم است که در افراد مختلفی بروز میکند. کیست مویی در قسمتهای مختلفی از بدن مانند گردن، سر و تخمدان ممکن به وجود بیاید؛ این کیست یک کیسه حاوی بافت است که در زیر پوست قرار دارد. معمولاً در بسیاری از افراد به دلیل رشد غیرطبیعی سلولهای بنیادی در مکانی دیگر، از همان قبل از تولد ایجاد میشود.
توده درموئید در تخمدان که یکی از انواع کیستهای خوشخیم در بین زنان جوان است، معمولاً تا زمان رشد بیش از حد علامتی ندارد. معمولاً هنگامی که این کیست بسیار رشد میکند، فرد احساس دردهای شدیدی در ناحیه لگن و شکم میکند، همچنین دورههای قاعدگی نامنظم و دردناکی دارد. گاهی افراد گمان میکنند که برای رفع این مشکل میتوانند از داروهای مختلف استفاده کنند. درمان دارویی کیست تخمدان درموئید فقط میتواند نقش کمکی، در کاهش دردهای ناشی از کیست داشته باشد.
معمولاً پزشک باتوجهبه روشهای تشخیصی مختلف، اقدام به شروع روندهای درمانی گوناگونی میکند که استفاده از دارو یکی از این موارد است. کیستهای درموئید تخمدان یا بر روی تخمدان یا داخل آن رشد میکند و در صورت درگیری یکی از تخمدانها، امکان وجود آن در تخمدان دیگر نیز وجود دارد. درون توده درموئید مواد چرب و زردرنگی است، البته میتواند حاوی بافتهای دیگری نیز باشد. این عارضه برخلاف سایر کیستهای تخمدان به شکل خودبهخود از بین نمیرود و معمولاً برای ریشهکنشدنش از روشهای جراحی استفاده میشود. این بیماری عارضه خطرناکی را معمولاً به دنبال ندارد؛ اما در موارد خیلی شدید، امکان بروز سرطان و ناباروری زنان وجود دارد. پس منطقی است که برای پیشگیری از هرگونه آسیب و خطر احتمالی، روشهای درمانی مناسب را با دستور پزشک شروع کرد.
توده درموئید در تخمدان در بسیاری از موارد خوشخیم است و ممکن است از سلولهای بنیادی به وجود بیاید. معمولاً این کیست در خانمهای جوانی که در رده سنی ۲۰ تا ۳۰ سال هستند رایجتر است. از طرفی احتمال وجود این کیست مویی از زمان تولد تا بزرگسالی بدون بروز هرگونه مشکل امکان دارد. این عارضه با درصد خیلی کم امکان سرطانی شدنش است، اما همیشه استفاده از روشهایی همچون درمان دارویی کیست تخمدان درموئید بسیار مؤثر به شمار میرود. باتوجهبه اینکه توده درموئید از سلولهای بنیادی ایجاد میشود، زمانی خطرناک خواهد بود که مواردی همانند عصب درون آن قرار داشته باشد.
این عارضه تقریباً بدون علامت است؛ ولی در برخی موارد نشانههای شدیدی همراه با آن بروز میکند. قطر کیست مویی از یک تا ۴۵ سانتیمتر است که مشکلاتی نظیر اختلال در خونرسانی و پیچخوردگی تخمدان را در پی خواهد داشت که در این زمان باید جراحی فوری انجام شود. درصورتیکه کیست بزرگتر شود ممکن است پارگی رخ دهد و مواد درون آن مشکلات مختلفی را ایجاد کند. این عارضه تنها کیست دو طرفهای است؛ یعنی زمانی که یکی از تخمدانها درگیر شود، تخمدان دیگری نیز ممکن است دچار شده باشد. درون این کیست معمولاً اجزائی مثل دندان، مو، ناخن، چربی و…وجود دارد و خوشخیم یا غیر سرطانی است.
آیا درمان دارویی کیست تخمدان درموئید امکانپذیر است؟
کیستهای درموئید تخمدان یکی از بیماریهایی است که نمیتوان آن را با داروهای مختلف به طور کامل درمان کرد. درواقع برخی از افراد بهاشتباه گمان میکنند که تنها با مصرف چندین قرص میتوانند روند بهبودی را به طور کامل در پیش بگیرند. تنها روش مؤثر در این موضوع، استفاده از جراحی است؛ درمان جراحی معمولاً به چند شکل مختلف توسط متخصصان انجام میگیرد. معمولا درمان دارویی برای کیست درموئید تخمدان جهت کمشدن دردهای ناشی از آن کاربرد دارد. دو مورد از داروهایی که در زمینه کیستهای مویی مورداستفاده قرار میگیرد، فنل و ژل پارافین است.
تزریق و استفاده از فنل، علاوه بر کاستن دردهای ناشی از کیست، در درمان آبسههای مزمن و حادی که بروز میکند نقش دارد. این دارو نوعی ضدعفونیکننده بهحساب میآید که توسط پزشک متخصص تجویز میشود. در کنار تزریق فنل از ژل پارافین نیز استفاده میکنند تا از آسیبهای پوستی احتمالی جلوگیری شود. داروهای مورداستفاده بعدی، آنتیبیوتیکها هستند؛ این داروها باعث کاهش عفونت و التهابهای ناشی از کیست میشوند. معمولاً از این دسته دارویی قبل از عملهای جراحی استفاده میکنند و اصلاً بهعنوان درمانکننده اصلی محسوب نمیشوند.
بهطورکلی دارودرمانی تنها یک روش کمکی در کنار سایر روشهای موجود مانند جراحی است. پزشک برای ازبینبردن کامل کیستهای درموئید از روشهای جراحی مختلف استفاده میکند که مراقبتهای قبل و بعد از آن، از اهمیت بالایی برخوردار است. درصورتیکه به این عارضه دچار شدهاید و روزبهروز بر شدت علائم آن افزوده میشود، حتماً به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا بتواند هرچه سریعتر شما را درمان کند.
شناسایی علائم و علت برای درمان دارویی برای کیست درموئید تخمدان
این کیست قبل از اینکه نوزاد به دنیا بیاید ایجاد میشود؛ درواقع سلولهای جنینی در تشکیل قسمتهای مختلف بدن نقش دارد، برخی اوقات این سلولها در جای نامناسبی تبدیل به مو، دندان و.. میشوند پس این مشکل بروز میکند. از طرفی هنوز نتوانستهاند که علت اصلی را بیابند.
برخی از دلیلهایی که در بروز این مشکل نقش دارند شامل: بارداری و تغییرات هورمونی که ممکن است در بسیاری از زنان رخ دهد، میزان زیاد هورمون استروژن، نقش زیادی در بروز کیست مویی دارد، لگن یکی از اندامهای مهم و حساس است که عفونت شدید آن باعث تشکیل کیستهای درموئید میشود، سابقه قبلی در این مشکل میتواند عاملی برای بروز مجدد آن باشد. اما علائم این عارضه کداماند؟ معمولاً توده درموئید در تخمدان علامت مشخصی ندارد به جز مواردی که کیست خیلی بزرگتر شده است. از علائم رایج این مشکل میتوان به مواردی مثل:
- احساس درد در ناحیه لگن
- تغییر در دورههای پریودی
- فشار و درد در قسمت شکم
- یبوست و تهوع
- مشکلات ادراری
- تب و سردرد
- استفراغ و تغییر در اشتها
- درد زیاد هنگام رابطه جنسی
- دفع ادرار و مدفوع سخت
- اضافهوزن غیرطبیعی
- خونریزی غیرطبیعی واژن
- ترشحهای نامعمول چرک و عفونت
- ممکن است در کارکرد برخی از اندامها اختلال ایجاد شود.
- ممکن است هنگام پریودی فرد احساس درد شدیدی داشته باشد.
روشهای پیشگیری از کیستهای درموئید تخمدان
توده درموئید معمولاً بسیار کوچک و غیر قابلدیدن است؛ زمانی که این کیست تقریباً نزدیک سطح پوست باشد پزشک متخصص میتواند با معاینه فیزیکی خیلی راحت مشکل را تشخیص دهد. البته پزشک حتی قادر به تغییر مکان و تغییر شکل و اندازه کیست نیز خواهد بود. درصورتیکه توده درموئید در ناحیههای حساس مثل نزدیک اعصاب و رگ خونی کاروتید باشد، از روشهایی مثل امآرآی و سیتیاسکن استفاده میکنند. برای اینکه بخواهیم از روشهای درمانی مثل درمان دارویی برای کیست درموئید تخمدان
استفاده کنیم، باید محل دقیق کیست مشخص شود؛ زیرا باید پزشک متوجه شود که تا چه اندازه نزدیک به عصبها و عروق است.
معمولاً با استفاده از سونوگرافی لگن میتوان به وجود کیست در تخمدان پی برد. روش سونوگرافی از دقیقترین روشها برای تشخیص به شمار میرود که در آن بیمار به پشت دراز میکشد تا با استفاده از موجهای صوتی که دارای فرکانس بالایی هستند، نمایش تصاویر تخمدان و رحم امکانپذیر باشد. پس از آن پزشک تصویر را بررسی میکند و باتوجهبه اندازه و شکل کیست، روشهای درمانی مناسب را انتخاب میکند. روش سونوگرافی نسبت به سایر تصویربرداریها قیمت مناسبتری دارد و اصلاً دردناک نیست؛ زیرا یک روش غیرتهاجمی و بسیار ایمن میباشد. البته با دستگاه امآرآی و با امواج رادیویی که دارد میتوان میدان مغناطیسی ایجاد کرد تا وجود یا عدم وجود توده درموئید تأیید شود.
درمان کیستهای درموئید تخمدان با روش جراحی
زمانی که انواع روشهای درمان کیستهای درموئید مثل درمان دارویی برای کیست درموئید تخمدان، استفاده از درمانهای خانگی و گیاهی جوابگو نبوده است، گزینه جراحی کیست در انتظار بیمار خواهد بود. روش جراحی برای کل کیستها کاربردی نیست؛ زیرا اکثر کیستهای مویی نیازی به جراحی ندارند و معمولاً مشکلی را ایجاد نمیکنند. عمل جراحی با توجه به میزان بافتی که برخواهند داشت به دو شکل است، اووفورکتومی و سیستکتومی.
روش سیستکتومی
در زمان جراحی، همراه با کیست قسمتی از تخمدان نیز برمیدارند؛ البته با این وجود باز هم افراد میتوانند باردار شوند.
اووفورکتومی
در نوع اووفورکتومی جراحی، به طور کامل تخمدان را برمیدارد. از طرفی تکنیکهای جراحی در این عارضه دو نوع است، لاپاروسکوپی و لاپارتومی. در روش لاپاراسکوپی که بسیار رایجتر از نوع دیگر است، برش کوچکی روی سطح شکم فرد ایجاد میشود؛ ولی پزشک نمیتواند به طور مستقیم به کیست دسترسی داشته باشد.
در این روش با استفاده از ابزارهای مختلف کیست برداشته میشود؛ از ویژگیهای آن میتوان به دوره نقاهت و عوارض کمتر آن اشاره کرد. در روش جراحی لاپارتومی برش بسیار بزرگی بر روی شکم فرد ایجاد میکنند تا به طور مستقیم به کیست مویی دسترسی داشته باشند. این روش معمولاً وقتی که کیستها بسیار بزرگ و سرطانی هستند استفاده میشود. اگر قصد عمل جراحی دارید حتماً از قبل در صورت استفاده از داروهای رقیقکننده خون آن را قطع کنید. همچنین اگر بیماریهای زمینهای یا سایر مشکلات جسمانی را دارید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.
پس از انجام جراحی نوبت به مراقبتهای پس از آن میرسد؛ این کار به دلیل عود نکردن مجدد کیستهای مویی تخمدان، بسیار مهم و ضروری است. سعی کنید تا چندین هفته پس از انجام این عمل، اقدام به فعالیت یا ورزشهای بسیار سنگین نکنید؛ زیرا بسیار خطرناک است. اگر بعد از جراحی احساس درد داشتید باید بدانید که تا ۴۸ ساعت این موضوع عادی محسوب میشود. انجام فعالیتهای جنسی باید طبق نظر دکتر در موعد مشخص ازسرگرفته شود، معمولاً دوران نقاهت و سختی این جراحی بسیار کوتاه و آسان است و شما میتوانید آن را بهراحتی پشت سر بگذرانید. معمولاً ظرف ۴ تا ۶ هفته، بهبودی کامل در شما رویت خواهد شد.
درمان کیستهای درموئید در تخمدان با روشهای ساده خانگی
کیست مویی معمولاً علائم خاصی ندارد و عارضه خطرناکی را به وجود نمیآورد؛ در مراحل ابتدایی که این کیست بسیار کوچک و دارای نشانههای کمی است، میتوان با مشورت و نظر پزشک همانند درمان دارویی کیست درموئید تخمدان، از درمان خانگی نیز کمک گرفت تا دردهای ناشی از آن را کم و روند بهبودی را سریعتر کرد. اکنون به چند داروی خانگی مؤثر برای آیت عارضه خواهیم پرداخت تا آشنایی بیشتری داشته باشید.
سرکه سیب یک ماده فوقالعاده برای بسیاری از مشکلات است؛ زیرا مواد معدنی مانند پتاسیم در ساختار خود دارد که علائم کیستهای تخمدان مانند توده درموئید، سندروم پلیکیستیک و غیره را کاهش میدهد. زمانی که ترکیب سرکه و سیب را مصرف کنید، به میزان زیادی اختلالات هورمون شما برطرف و دوره قاعدگی منظمی خواهید داشت؛ پس میتواند احتمال بروز کیست را تا حد فراوانی کاهش دهد.
از طرفی باید دقت داشت که مصرف طولانیمدت این داروی گیاهی باعث ناراحتیهای گوارشی خواهد شد.
روغنکرچک به دلیل اینکه خاصیت سمزدایی دارد، باعث بهبود جریان خون در ناحیه لگن میشود؛ همچنین مصرف طولانیمدت از آن، اندازه کیست را کاهش میدهد.
برای استفاده از خواص روغنکرچک میتوانید مقداری از آن را روی پارچهای بریزید و در به شکل درازکش بر روی شکم قرار بگیرید. مواد غذایی منیزیم دار مانند بادام نقش بسیار عالی در کاهش درد و سوزش ناشی از دورههای قاعدگی دارند؛ البته در افرادی که بهخاطر این عارضه دردهای مزمن شکم و لگن دارند، مصرف روزانه آن در رژیم غذایی توصیه میشود. استفاده از نمک اپسوم یا منیزیم سولفات نیز برای کاهش علائم درد بسیار کاربردی است. برای بهرهگیری از خواص عالی این نمک باید کمی از آن را درون آب بریزید تا به طور کامل حل شود؛ سپس درون آن استحمام کنید.
چای گیاه بابونه و سایر مواد حاوی آن، خواص ضدالتهابی خوبی دارد و از طرفی به دلیل طبع گرم آن دردهای ناشی از قاعدگی و خونریزی را کمتر میشود. دمنوش بابونه باعث تنظیمکردن هورمونهای بدن میشود همچنین احساس استرس و فشار جسمی را کاهش میدهد؛ از طرفی با کاهش سطح تستوسترون خون مانع پیشرفت این عارضه کیست میشود.
آیا برای درمان دارویی کیستهای تخمدان درموئید باید به پزشک مراجعه کرد؟
کیست مویی تقریباً نشانه خاصی ندارد پس تا زمانی که علامتی از آن بروز نکند شما ممکن است متوجه آن نشوید. زمانی که شاهد علائمی همچون دردهای لگنی، درد زیاد موقع روابط جنسی، خونریزی واژن، سرگیجه و استفراغ و… بودید حتماً به یک پزشک متخصص مراجعه کنید. استفاده از درمان دارویی کیستهای درموئید تخمدان یکی از رایجترین و پرطرفدارترین روشها است که اصلاً نمیتواند به طور کامل مشکل را برطرف کند. انجام این روش برای درمان دارویی کیستهای درموئید تخمدان جزو گزینههای عالی محسوب میشود، اما برای گرفتن نتیجه بهتر باید به شرایط جسمانی، اندازه کیست و زمان مناسب اقدام به درمان کرد.
برخی از افراد فکر میکنند که با مراجعه به فردی که تخصص این کار را ندارد میتوانند نتیجه مطلوبی را بگیرند؛ اما این موضوع کاملاً اشتباه است. زمانی که شما به یک پزشک متخصص در این امر مراجعه کنید باتوجهبه شرایط، اندازه، محل قرارگیری کیست، بیماریهای زمینهای، مرحله بیماری و… استفاده از دارو و سایر روشهای درمانی را تعیین میکند. اگر دکتر برای شما جراحی کیست را تجویز کند در صورت عدم آگاهی نسبت به مراقبتهای قبل و بعد از جراحی کیست مویی تخمدان، ممکن است عوارض جبرانناپذیری به ارمغان بیاید. پس سعی کنید قبل از انجام این کار به یک متخصص ماهر و دارای تجربه مراجعه کنید تا معاینات و کارهای لازم را برای شما انجام دهد و به طور کامل توضیحات مهم را بگوید، در نتیجه بهترین تأثیر را بگیرید.
سخن پایانی
درمان دارویی کیست درموئید تخمدان فقط یک روش کمک درمانی و مکمل است که به طور کامل باعث برطرفشدن عارضه نمیشود. کیستهای مویی جزو شایعترین کیستها در بین زنان جوان است که در بازه سنی ۲۰ تا ۳۰ سال قرار دارند. معمولاً این کیست از دوران قبل از تولد به دلیل رشد نابجای سلولهای بنیادی در تخمدان و رحم ایجاد میشود. علتهای گوناگونی دیگری نیز مانند اختلال هورمونی، سن، وراثت و غیره باعث بروز این مشکل خواهد شد. اگر این دارای کیست مویی هستید حتماً به یک پزشک متخصص مراجعه کنید تا روند بهبودی سریعتر طی شود؛ پزشکان متخصص کلینیک ما به دلیل تجارب و مهارت بالایی که دارند یکی از بهترین گزینهها برای شما هستند.
“کلینیک دکتر زنان” با جمعی از پزشکان متخصص و با تجربه در حوزه زنان و زایمان، خدمات جامع و بهروزی را به مراجعین ارائه میدهد. این کلینیک با بهرهگیری از آخرین دستاوردهای علمی و فناوریهای نوین، بهصورت اختصاصی به مسائل بهداشتی و پزشکی زنان، از جمله بارداری، زایمان، ناباروری و بیماریهای زنان میپردازد. تیم پزشکی کلینیک، با دقت و دانش فراوان، در کنار مراجعین هستند تا با ارائه مشاورههای دقیق و خدمات تخصصی، به بهبود سلامت و کیفیت زندگی آنها کمک کنند.