در دوران پریودی هورمونهایی همچون پروستاگلاندین ترشح میشوتد این هورمونها انقباضات ماهیچهای در رحم را ایجاد میکنند که با احساس درد و التهاب همراه هستند؛ معمولاً دردهای پریودی همزمان با آغاز خونریزی ایجاد میشوند؛ اما برخی زنان این دردها را به دلیل ابتلا به سندرم پیش از قاعدگی، چند روز پیش از آغاز خونریزی تجربه میکنند. به طور معمول درد پریودی که علت زمینهای نداشته باشد با بالا رفتن سن کاهش و بهبود مییابد. قاعدگی دردناک که در علم پزشکی عنوان دیسمنوره را به خود اختصاص داده است، یکی از علائم رایج مشکلاتی مانند کیست تخمدان، فیبروم رحم، اندومتریوز و … است؛ در این شرایط شدت درد افزایش مییابد و حتی احتمال دارد بیش از ۷۲ ساعت ادامه یابد. درد پریود در روز چهارم به بعد را میتوان به قاعدگی دردناک ارتباط داد. به طور معمول قاعدگی بسیار دردناک با دردهای ضرباندار یا گرفتگی در رحم همراه است. در این شرایط استفاده از مسکن تأثیر چندانی ندارد و برای درمان درد رحم در پریودی باید از پزشک سریع ترین روش باز شدن قاعدگی را جویا شد.
فهرست مطالب
- 1 علل ایجاد درد شدید رحم در زمان پریودی
- 2 روشهای خانگی درمان درد رحم در دوران پریودی کداماند؟
- 3 انواع دمنوشها برای درمان درد رحم در قاعدگی
- 4 درمان درد شدید پریود با چه روشهایی امکانپذیر است؟
- 5 کدام قرصها برای درمان درد رحم در دوران پریودی مناسباند؟
- 6 غذاهای مفید و مضر برای درمان درد رحم در دوران پریودی
- 7 سخن پایانی
علل ایجاد درد شدید رحم در زمان پریودی
در تمام سنین ممکن است زنان دچار درد واژن شوند. تغییرات هورمونی ناشی از بارداری، یائسگی یا هیسترکتومی خطر ابتلا به درد واژینال را افزایش میدهند. در صورتی که فرد سابقه درمان سرطان پستان داشته باشد، بیشتر در معرض ابتلا قرار دارد. باید توجه داشت که بعضی از داروها خطر درد واژن را افزایش میدهند؛ از جمله داروهای استاتین که به کاهش کلسترول کمک میکنند، سبب خشکی واژن و درد در این قسمت میشوند.
افزایش سن و یائسگی سبب بروز تغییرات در میزان هورمون و نازک شدن بافت واژن و دردهای رحمی میشود. گرفتگی یا اسپاسم واژن میتواند سبب انقباض شدید و دردناک عضلات واژن و دردهای رحمی شود؛ همچنین گرفتگی واژنی ملایم نیز از علائم قاعدگی است اما در صورتی که درد، شدید باشد باید به پزشک زنان مراجعه کرد. در ادامه به شرح عواملی که سبب ایجاد دردهای رحمی میشوند، میپردازیم؛
- عفونت: عفونت میتواند سبب گرفتگی، درد شدید، التهاب و ناراحتی شود. انواع مختلف عفونت شامل عفونت دستگاه ادراری، عفونت مخمری و التهاب و عفونت واژن (واژینیت) میشود. عفونت واژن ممکن است سبب بروز ترشحات، خارش و درد شود. این عارضه شامل دو دسته کلی عفونی و آتروفیک میشود.
- واژینیت باکتریال: عفونت باکتریایی بر اثر رشد بیش از حد باکتریهای غیر هوازی در واژن رخ میدهد؛ ترشحات در این شرایط به رنگ سفید مایل به خاکستری است و بوی شبیه ماهی دارد و بعد از رابطه جنسی خود را نشان میدهد. علائم این عارضه شامل تغییر در رنگ، بو و میزان ترشحات واژن، تحریک و خارش واژن، درد هنگام رابطه جنسی، سوزش ادرار، خونریزی کم یا لکهبینی واژن و بوی نامطبوع است.
- کاندیدیازیس: این عارضه توسط قارچی به نام کاندیداآلبیکنس به وجود میآید. کاندیدیازیس معمولاً در دوره حاملگی، دیابت یا افرادی که داروهای سرکوبکننده سیستم ایمنی و ضد بارداریهای خوراکی استفاده میکنند رخ میدهد. علامت اصلی این مشکل خارش است؛ اما میتواند با ترشح غلیظ سفید که شبیه پنیر روستایی است نیز همراه باشد.
- تریکومونیاز: تریکومونیاز بر اثر یک انگل که به طور معمول با مقاربت جنسی انتقال مییابد ایجاد میشود. این عارضه میتواند در ایجاد سرطان سرویکس، عفونتهای بعد از عمل، بیماری التهابی لگن و نازایی، تأثیر داشته باشد. ترشحات واژن زرد رنگ مایل به قهوهای و گاهی کفدار، خارشهای شدید و وجود دانههای قرمز رنگ و داشتن بوی بد از علائم این مشکل هستند. زنان باردار در صورت ابتلا به واژینوز باکتریال و تریکومونیاز با زایمان زودرس و تولد نوزاد با وزن کم مواجه میشوند. افراد مبتلا به واژینوز باکتریال یا تریکومونیاز بیشتر در معرض خطر ابتلا به HIV و سایر عفونتهای منتقله از راه جنسی هستند. بر اثر بروز کاندیدیاز ممکن است به دلیل وجود خراشیدگی و التهاب، نزدیکی جنسی دردناک یا غیر ممکن باشد. ممکن است این تغییرات در سیستم ادراری نیز اثر بگذارد و سبب بروز مشکلات ادراری شود.
- واژینیت آتروفیک: وجود التهاب و نازک شدن دیوارههای واژن بر اثر کاهش استروژن ایجاد میشود که معمولاً پس از یائسگی اتفاق میافتد؛ اما ممکن است در دوران شیردهی یا کاهش تولید استروژن در بدن بر اثر عمل برداشتن هر دو تخمدان و شیمیدرمانی نیز ایجاد شود. تشخیص آتروفیک واژن با استفاده از معاینه لگن، تست پاپ اسمیر و آزمایش ادرار صورت میگیرد. از علل احتمالی درد و گرفتگی رحم، قاعدگی است. این گرفتگی یکی از علایم شایع قاعدگی است که بر اثر انقباضات رحمی رخ میدهد. با توجه به اینکه گرفتگی پیش از قاعدگی در عضلات کف لگن شایع است؛ اما این گرفتگی میتواند در واژن هم ایجاد شود. این مشکلات باید با آغاز قاعدگی رفع شوند؛ اما در صورت ادامهدار شدن دردها، باید به پزشک زنان مراجعه شود. پزشک در این شرایط معمولاً داروهای کنترل بارداری را توصیه میکند تا میزان درد لگن و ناراحتیهای پریودی را کاهش دهد.
- دیسپرونیا: دیسپپرونیا معمولاً به طور همزمان با رابطه جنسی یا بلافاصله بعد از آن ایجاد میشود. در برخی موارد افراد زمانی که از تامپون استفاده میکنند به این مشکل دچار میشوند. این عارضه به طور معمول مانند گرفتگی قاعدگی همراه با سوزش داخل لگن است. از علل ایجاد این مشکل میتوان عفونت، التهاب سابقه جراحی مهبل یا رحم را نام برد.
- آندومتریوز: آندرومتریوز بر اثر رشد سلولهای بافت رحم در خارج از رحم ایجاد میشود. این بافتها در دوران قاعدگی منقبض میشوند و از بدن خارج نمیشوند و در نتیجه با درد و گرفتگیهای عضلانی همراه هستند. در صورتی که آندومتریوز در واژن ایجاد شود با گرفتگی در ناحیه واژن همراه است.
- اختلالات کف لگن: معمولاً زنانی که زایمان کردهاند اختلالات کف لگن را تجربه میکنند. این مشکل سبب درد و گرفتگی در عضلات کف لگن میشود. اختلالات کف لگن میتوانند با یبوست، درد در رابطه جنسی و مشکل کنترل ادرار نیز همراه باشند.
- بیماری التهاب لگن: بیماری التهاب لگن بر اثر عفونت ایجاد و سبب التهاب رحم میشود. علائم این عارضه شامل خونریزی بین دورهها، درد در قسمت پایین شکم، ترشح غیر معمول با بوی نامطبوع از واژن و درد در هنگام رابطه جنسی میشود.
- گرفتگی واژن: گرفتگی واژن در افراد مبتلا به بیماریهای مقاربنی مثل گنوره یا کلامیدیا شایعتر است.
- فیبروئید رحم: فیبروئید رحم شامل رشد غیر سرطانی بافت داخل رحم میشود که بین افراد ۳۰ تا ۴۰ سال شایع است. این عارضه میتواند خونریزی شدید، گرفتگی واژن، درد در هنگام رابطه جنسی و احساس فشار در پایین شکم را برای فرد به همراه داشته باشد.
- وولوودینا: وولوودینا شرایطی است که در آن فرد بدون هیچ علت مشخصی به مدت سه ماه یا بیشتر در ناحیه تناسلی خارجی دچار درد میشود. علائم این عارضه شامل درد و ناراحتی در ناحیه تناسلی میشود. واژن شامل یک کانال عضلانی است که از قسمت بیرونی اندام تناسلی تا دهانه رحم کشیده میشود. پوشش داخلی رحم در پریودی از بدن خارج گردیده و خروج نوزاد در حین تولد نیز از این قسمت صورت میگیرد. درد و ناراحتی در ناحیه تناسلی خارجی شامل احساس سوزش، خارش گزیده یا زخم شدن، مورمور شدن، مقاربت دردناک و خفقان و سفتی میشود. احساس درد و ناراحتی میتواند ثابت باشد یا در برخی مواقع احساس شود؛ همچنین میتواند ماهها و حتی سالها طول بکشد یا به طور ناگهانی از بین برود.
- سقط جنین: سقط جنین قبل از هفته بیستم علاوه بر گرفتگی واژن با لکهبینی یا خونریزی و درد شکم نیز همراه است.
- تنگی دهانه رحم: بر اثر وجود این مشکل، دهانه رحم آنقدر باریک است که خونریزی را کند میکند و سبب افزایش فشار در داخل رحم و سبب بروز دردهای قاعدگی میشود.
- کیست تخمدان: کیست تخمدان از مشکلات رایج میان زنان است که به راحتی با مصرف دارو و هورموندرمانی رفع میشود؛ اما پزشکان معمولاً علت اصلی بروز کیست را استرس و اضطراب میدانند و بهترین شیوه درمان آن را کاهش تنش در زندگی معرفی کردهاند.
روشهای خانگی درمان درد رحم در دوران پریودی کداماند؟
در صورتی که درد رحم از خفیف تا متوسط باشد، میتوان با استفاده از درمانهای خانگی و انجام برخی اقدامات، درد را تسکین داد. توصیه میشود در دوره پریود برخی نکات را رعایت کنید تا درد در این دوره به حداقل برسد. برخی از این نکات برای درمان درد رحم در دوران پریودی به روشهای خانگی شامل:
۱. ورزش برای درمان درد رحم در پریودی
انجام ورزش منظم در کنار داشتن رژیم غذایی سالم در کاهش علائم پریود و درمان درد رحم در پریودی میتوانند مؤثر باشند. تحقیقات نشان داده است زنانی که تغذیه سالمتری دارند و به طور منظم ورزش میکنند در دوران قاعدگی درد کمتری را تجربه میکنند. ورزش منظم سبب افزایش ترشح اندورفین میشود و حتی در برخی موارد با انجام ورزش نیازی به مصرف قرصهای مسکن نیست. در دوران پریود نیز فعالیتهایی مانند پیادهروی توصیه میشود.
- نوشیدن آب برای درمان درمان درد رحم در دوران قاعدگی
نوشیدن آب در طول دوران پریودی مانع از کمآبی بدن میشود و نفخ شکم و درد را کاهش میدهد. برای درمان گرفتگی عضلات استفاده از آب گرم توصیه میشود. مایعات داغ جریان خون را در بدن افزایش میدهند و در کاهش گرفتگی و دردهای رحم مؤثر هستند. برای هیدراته ماندن بدن مصرف کاهو، کرفس، خیار، هندوانه و انواع توت میتواند کمککننده باشد. نوشیدن آب به میزان کافی در کاهش علائم و درمان درد رحم در پریودی مؤثر است.
- رژیم غذایی برای درمان درد رحم در دوران قاعدگی
در دوره پریود فرد باید به رژیم غذایی خود نیز توجه کند. مصرف غذاهایی که سبب نفخ و احتباس آب در بدن میشوند در این دوران توصیه نمیشود. خوردن غذاهای چرب، الکل، نوشیدنی گازدار، کافئین و غذاهای شور در این دوران سبب افزایش درد میشود.
کاهش یا عدم مصرف این غذاها در کاهش درد و گرفتگی رحم مؤثر است. توصیه میشود به جای این موارد چای زنجبیل یا نعناع را استفاده کنید و غذاهای سرشار از فیبر و سبزیجات در این دوره مصرف کنید. گردو، بادام و تخمه کدو سرشار از منگنز هستند و به کاهش گرفتگی عضلات کمک میکنند. از آنجایی که در دوران قاعدگی آهن بدن کاهش مییابد خوردن مواد غذایی حاوی آهن مانند مرغ، ماهی و سبزیجات دارای برگ سبز در این دوره توصیه میشود.
۴. ماساژ
ماساژدرمانی برای کاهش علائم پریود توصیه میشود. ۲۰ دقیقه ماساژ برای درمان درد رحم در دوران پریودی مؤثر است. توصیه میشود ماساژ توسط یک شخص حرفهای انجام شود و سبکی از ماساژ به نام آروماتراپی که از روغنهای معطر استفاده میشود برای بهبود درد در این دوران کمککننده است. برخی از روغنهایی که در این روش استفاده میشوند شامل اسطوخودوس، گل سرخ، نعناع تند و رازیانه هستند.
- کاهش مصرف کافئین
مصرف کافئین در افزایش التهاب نقش دارد و در دوران قاعدگی افزایش التهاب با افزایش درد همراه است. توصیه میشود مصرف کافئین را چند روز پیش از شروع پریود تا زمان اتمام پریود محدود کنید.
- گرمادرمانی
گرم کردن ناحیه شکم در تسکین دردهای این دوران مؤثر است. تحقیقات نشان داده است گرما به اندازه مصرف قرصهای ضد التهابی در درمان درد رحم در پریودی مؤثر هستند. در صورت نداشتن پد یا کیسه آب گرم، میتوان از حمام آب گرم یا حوله گرم کمک گرفت.
از روشهای ساخت پد گرمایشی در خانه استفاده کنید در واقع میتوان از دو تکه پارچه و مقداری برنج خام برای این منظور استفاده کرد به این صورت که داخل یک کیسه را پر از برنج خام کنید و در ماکروویو قرار دهید تا گرم شود؛ سپس روی ناحیه رحم و شکم قرار دهید.
۷. خواب کافی
داشتن خواب کافی در سلامت بدن مؤثر است. تحقیقات نشان داده است زنانی که دچار بیخوابی هستند، بیشتر به اختلالات قاعدگی دردناک مبتلا میشوند؛ برای پیشگیری از علائم شدید این دوران توصیه میشود به کیفیت خواب اهمیت دهید.
۸. عدم مصرف الکل و سیگار
الکل و سیگار اثرات مخربی در بدن دارند و سلامت بدن را به خطر میاندازند. این مواد سبب افزایش التهاب و در دوران پریود سبب افزایش علائم دردناک قاعدگی میشوند. برای کاهش دردهای شدید پریود باید مصرف سیگار و الکل را کاهش داد.
۹. داروهای مسکن
داروهای ضد التهابی معمولاً بدون نسخه پزشک قابل تهیه هستند. این داروها در کاهش درد پریود مؤثرند و همچنین، خونریزی قاعدگی را نیز کاهش میدهند. مصرف داروهایی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن در این دوران میتواند کمککننده باشد.
انواع دمنوشها برای درمان درد رحم در قاعدگی
برای کاهش و درمان درد رحم در پریودی مصرف گیاهان دارویی نیز توصیه میشود. برخی از گیاهان دارویی به دلیل داشتن ترکیبات ضد التهابی و ضد اسپاسم، انقباضات عضلانی و تورم را کاهش میدهند و برای درمان درد رحم در دوران پریودی مورد استفاده قرار میگیرند.
برخی از گیاهان دارویی سبب کاهش درد میشوند. برخی از دمنوشها مانند دمنوش زنجبیل همراه با مقداری عسل و لیمو میتوانند یک گزینه خوب برای تسکین درد باشند. در ادامه به شرح گیاهان دارویی مفید برای این دوران میپردازیم؛
۱. چای بابونه
تحقیقات نشان داده است که چای بابونه سطح گلیسین در ادرار را افزایش میدهد و در رفع اسپاسم عضلانی مؤثر است. گلیسین نوعی شلکننده اعصاب است که میتواند دردهای قاعدگی را تا حد زیادی کاهش دهد.
۲. رازیانه
طبق آزمایشهای انجامشده روی زنان، مصرف رازیانه حس آرامش میکند و کمی از دردهای دوران قاعدگی را کاهش میدهند. میتوان از روزی که پریود آغاز میشود تا ۳ روز و ۴ مرتبه در روز از رازیانه استفاده کرد تا درد تسکین یابد.
۳. دارچین
در گذشته آزمایشی انجام شده است که نشان میدهد افرادی که در روزهای اول و پیش از شروع قاعدگی از دارچین استفاده کردهاند، خونریزی، درد، تهوع و استفراغ کمتری را در این دوران تجربه میکنند. میتوان دارچین را به صورت دمنوش نیز استفاده کرد.
۴. زنجبیل
طی تحقیقاتی مشخص شد که مصرف ۲۵۰ میلیگرم پودر زنجبیل چهار بار در روز در کاهش دردهای قاعدگی مؤثر است؛ همچنین تأثیر زنجبیل به اندازه داروی ایبوپروفن است و دمنوش زنجبیل در دوران قاعدگی شدیداً توصیه میشود. برای درمان دردهای رحم در پریودی میتوان تکه کوچکی از زنجبیل را رنده و به آب جوش اضافه و سپس میل کنید.
۵. شوید
تأثیر شوید در درمان درد پریودی ثابت شده است. مصرف هزار میلیگرم شوید میتواند به اندازه قرص مفنامیک اسید در درمان درد رحم در دوران پریودی مؤثر باشد. توصیه میشود دو روز پیش از سیکل قاعدگی این گیاه دارویی را مصرف کنید. در صورت شدید بودن دردهای پریود طوری که فرد در انجام فعالیتهای روزانه خود با مشکل مواجه شود باید به پزشک متخصص در کلینیکهای تخصصی زنان مراجعه شود.
درمان درد شدید پریود با چه روشهایی امکانپذیر است؟
در برخی موارد درمانهای خانگی برای درد پریود مؤثر نیستند و باید از روشهای پزشکی استفاده کرد. پس از مراجعه به پزشک متخصص با بررسی علت درد و شرایط فردی موارد زیر توصیه میشوند؛
۱. مصرف مسکن
یکی از رایجترین روشها برای درمان درد پریودی تجویز مسکنهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و ناپروکسن است. مصرف این داروها پیش از شروع پریود میتواند درد و گرفتگی عضلات را کاهش دهد. در برخی موارد ممکن است پزشک داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی را تجویز کند. مصرف دارو برای اثربخشی بهتر باید با شروع قاعدگی یا همزمان با بروز علائم پریود استفاده شود.
۲. داروهای هورمونی
قرصهای هورمونی ضد بارداری با جلوگیری از تخمکگذاری، سبب کاهش دردهای قاعدگی میشوند. به طور معمول برای افرادی که از قرصهای ضد بارداری استفاده میکنند، پریودهای سبکتری را به همراه دارد. این داروها علاوه بر قرص به شکلهای مختلفی از جمله روشهای تزریقی، چسب پوستی و ایمپلنت زیر پوست بازو وجود دارند.
۳. عمل جراحی
در صورتی که پزشک تشخیص دهد که علت دردهای قاعدگی به اندومتریوز یا فیبروم ارتباط دارد، عمل جراحی توصیه میشود. جراحی سبب بهبود درد و علائم بیماری میشود. در برخی موارد تنها گزینه برای درمان درد رحم در دوران پریودی برداشتن رحم است. این حالت تنها در صورتی صورت میگیرد که روشهای دیگر مؤثر نباشند و فرد قصد بچهدار شدن نداشته باشد.
کدام قرصها برای درمان درد رحم در دوران پریودی مناسباند؟
در هر دوره قاعدگی دیواره مخاطی رحم شروع به ریزش میکند و به صورت گرفتگی عضلانی در شکم و رحم، خود را نشان میدهد. شدت درد بسته به شرایط فردی متفاوت است و در برخی موارد با اسپاسم شدید یا به صورت یک درد مزمن همراه است.
در برخی موارد شدت درد پریود، به ویژه در روزهای اول، به میزانی است که فرد در انجام کارهای روزمره خود دچار مشکل میشود. طبق نظر پزشکان متخصص زنان، دیسمنوره اولیه در افرادی ایجاد میشود که قبل و در طول قاعدگی، احساس درد میکنند؛ اما دیسمنوره ثانویه در افرادی که در گذشته با دردهای خفیف در هر سیکل مواجه بودند و حال به دلیل ابتلا به بیماریهای رحم درد شدیدتری را تجربه میکنند. در این موارد مراجعه به متخصص زنان ضروری است؛ زیرا مشکل در صورت بیتوجهی یا دیر اقدام کردن برای درمان ممکن است سبب بروز سرطان و از دست دادن رحم یا تخمدان شود.
در برخی موارد خانمها از روی ناآگاهی به جای مراجعه به پزشک برای معاینات دورهای، هرگونه پریود دردناک را طبیعی برداشت میکنند و از انواع مسکن یا قرص برای تسکین درد خود استفاده میکنند؛ در حالی که باید به پزشک متخصص مراجعه شود تا شرایط بیمار مورد ارزیابی قرار گیرد و بسته به شرایط فردی شیوه درمانی مناسب تجویز شود.
متخصصان زنان عقیده دارند که نوع تغذیه و انجام فعالیت بدنی پیش از شروع دوره قاعدگی برای کاهش دردهای پریودی به ویژه دیسمنوره اولیه بسیار کمککننده است. توصیه میشود چند روز پیش از آغاز پریود از غذاهای حاوی کافئین پرهیز شود و از داروهای ضد التهابی مانند ایبوپروفن برای کاهش التهاب استفاده شود. استفاده از نمک و شکر نیز باید کاهش داده شود تا نفخ شکم ایجاد نشود. مصرف مکملهای حاوی ویتامین B6، B1 و E و کلسیم و منیزیم از انقباضات شدید رحمی جلوگیری میکنند؛ اگرچه مصرف مکملهای حاوی اسیدهای چرب امگا ۳ در روزهای قبل از پریود در کاهش درد مؤثر است؛ اما مصرف این مکملها در هر سیکل با افزایش خونریزی همراه است؛ بنابراین بهتر است این مکملها پیش از شروع دوره استفاده شوند.
تحقیقات نشان داده است که استرس بر شدت درد پریود و سندرم پیش از قاعدگی اثر دارد. توصیه میشود همیشه استراحت کافی داشته باشید و از استرس دور بمانید؛ همچنین انجام تمرینات تنفسی و تکنیکهای آرامسازی مانند مدیتیشن، یوگا و پیلاتس در این دوره میتواند کمککننده باشد.
در صورت مؤثر نبودن درمانهای خانگی، پزشک به ناچار از درمانهای دارویی استفاده میکند. شیوه درمان به شدت و علت درد بستگی دارد. چنانچه بیماری التهابی لگن یا عفونتهای مقاربتی علت درد باشند، پزشک آنتی بیوتیک تجویز میکند؛ همچنین مصرف داروهای زیر برای کاهش درد پریود تجویز میشوند:
- داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی مانند ایبوپروفن، ناپروکسن، آسپیرین، مفنامیک اسید و سلکوکسیب
- داروهای تسکیندهنده درد مانند استامینوفن یا داروهای ضد درد قویتر مانند استامینوفن کدئین
- داروهای ضد افسردگی برای کاهش برخی از تغییرات خلقی در رابطه با سندرم پیش از قاعدگی
- برخی داروهای هورمونی که برای تنظیم قاعدگی یا کنترل بارداری تجویز میشوند
تحقیقات نشان داده است که مصرف بیرویه استامینوفن و داروهای ضد التهاب سبب تشدید حساسیت بدن به درد میشود و در نهایت مدتی پس از مصرف دارو تأثیر دارو در کاهش درد کم میشود و فرد باید داروهای با دوز بالاتری برای تسکین درد استفاده کند. توصیه میشود از مصرف بیش از حد انواع قرصهای مسکن پرهیز و از درمانهای خانگی استفاده کرد.
غذاهای مفید و مضر برای درمان درد رحم در دوران پریودی
مصرف غذاهایی که سبب کاهش التهاب در بدن میشوند برای بهبود دردهای قاعدگی مؤثرند. غذاهای مفید در این دوره شامل میوهها، سبزیجات، غلات کامل، حبوبات، آجیل و مغزها میشود. داشتن الگوی غذایی گیاهی برای کاهش التهاب توصیه شده است. به دلیل تعداد بالای آنتی اکسیدانها و مواد شیمیایی گیاهی موجود در غذاهای گیاهی، عملکرد بدن با مصرف این غذاها بهبود مییابد؛ البته بین مصرف غذاها و سطح استروژن بدن ارتباط مستقیمی برقرار است. هر چه میزان مصرف غذاهایی که مبتنی بر استروژن هستند بیشتر شود، احتمال ضخیم شدن غیر طبیعی دیواره رحم نیز افزایش مییابد و درد در این دوران افزایش مییابد. داشتن رژیم غذایی کم چرب و پرفیبر سطح استروژن را به میزان قابل توجهی کاهش میدهد. توصیه میشود برای کاهش دردهای پریود و درمان درد رحم در دوران پریودی مصرف برنج قهوهای، نان سبوسدار، بلغور جو دوسر، کلم بروکلی، اسفناج، هویج، لبو، عدس، ماش، سیب، انبه، توت، طالبی، خربزه، زیتون، خرما، آووکادو را در رژیم غذایی قرار گیرد. در مقابل محصولات حیوانی میتوانند سبب افزایش دردهای قاعدگی شوند. طبق تحقیقات انجامشده مصرف بیشتر گوشت قرمز ممکن است سبب بروز آندومتریوز شود. پرهیز از محصولات حیوانی و روغنهای اشباع در کاهش استروژن مؤثر است. مواد مضر برای دردهای دوران قاعدگی، شامل ماهی، مرغ، گوشت، تخممرغ، محصولات لبنی، نان سفید، شیرینی، سسهای سالاد، مارگارین، پنیر، سیب زمینی سرخکرده، چیپس سیب زمینی و کافئین میشود.
سخن پایانی
رحم بانوان، برای نگه داشتن بچه یک لایه محافظی ایجاد میکند که در هر دوره پریودی و در صورت عدم بارداری این لایه فرو میریزد و خون و بافت جدید جای آن را میگیرد. خارج شدن این لایه از بدن سبب انقباض رحم و عضلات نزدیک رحم میشود که با درد همراه است؛ همچنین ترشح هورمونهایی که در این دوران رخ میدهد سبب انقباض بیشتر عضلات میشوند. با افزایش میزان ترشح هورمونها، ممکن است درد به سایر نواحی بدن از جمله پاها و استخوانها نیز سرایت کند؛ برای کاهش و درمان درد رحم در پریودی، مصرف برخی خوراکیها و انجام ورزش و نوشیدن آب کافی مؤثر است. توصیه میشود در صورت داشتن دردهای پریودی و در صورت ادامهدار شدن درد حتماً به متخصص زنان در کلینیکهای تخصصی ما مراجعه کنید و از خوددرمانی بپرهیزید؛ زیرا برخی از مشکلات رحم در صورتی که به موقع درمان نشوند با عوارض جبرانناپذیری همراه هستند؛ بنابراین درمان درد رحم در دوران پریودی توسط متخصص از اهمیت زیادی برخوردار است.
“کلینیک دکتر زنان” با جمعی از پزشکان متخصص و با تجربه در حوزه زنان و زایمان، خدمات جامع و بهروزی را به مراجعین ارائه میدهد. این کلینیک با بهرهگیری از آخرین دستاوردهای علمی و فناوریهای نوین، بهصورت اختصاصی به مسائل بهداشتی و پزشکی زنان، از جمله بارداری، زایمان، ناباروری و بیماریهای زنان میپردازد. تیم پزشکی کلینیک، با دقت و دانش فراوان، در کنار مراجعین هستند تا با ارائه مشاورههای دقیق و خدمات تخصصی، به بهبود سلامت و کیفیت زندگی آنها کمک کنند.