تاخیر در پریود تا چند روز طبیعی است اما اگر این مقدار به بیشتر از 5 روز رسید و این روند همین گونه ادامه داشت، باید نگران باشید و به دنبال علت آن بگردید. موارد زیادی می توانند باعث ایجاد تاخیر در پریود شوند و هر کدام از آن ها نیز درمان متناسب خود را دارند. از استرس و مشکلات ابتدایی گرفته تا بارداری، همگی می توانند باعث تاخیر در پریود شوند. به طور کلی، تاخیر در بارداری اولین نشانه ی بارداری است.
به همین دلیل بهتر است که پیش از هر چیزی، در ابتدا تست بارداری بدهید و نگران چیز دیگری نباشید. اما اگر بارداری منفی بود، تاخیر در پریود باید توسط یک پزشک متخصص زنان بررسی شود تا علت دقیق آن شناسایی و درمان شود تا از مشکلات بزرگی مانند نازایی جلوگیری شود. با توجه به این که دستگاه تولید مثل، یکی از مهم ترین اعضا در بدن انسان است، هر گونه مشکل در آن باید به صورت جدیی پیگیری و درمان شود. به همین دلیل توصیه می شود که اگر بیش از 5 روز از زمان قاعدگی شما گذشته است، برای تشخیص علت و درمان سریع آن، بدون تاخیر به پزشک زنان مراجعه کنید. در ادامه عواملی که می توانند باعث ایجاد تاخیر در پریود شوند را برای شما توضیح خواهیم داد.
فهرست مطالب
تاخیر در پریود تا چند روز طبیعی است؟
چرخه قاعدگی، یک مجموعه بزرگ از تغییرات هورمونی بسیار پیچیده است که در هر فرد با توجه به ژنتیک او و دیگر عوامل مانند سن، وزن و… با فرد دیگر متفاوت است. اما به طور کلی، این چرخه یک روند ثابت را طی می کند. اما ممکن است که زمان آن در افراد مختلف، حتی تا 14 روز نیز متفاوت باشد. به عنوان مثال، حداقل زمانی که طول می کشد تا یک چرخه قاعدگی انجام شود، 21 روز است در حالی که این چرخه در برخی افراد تا 35 روز نیز طول می کشد. طول چرخه همیشه باید ثابت باشد و حداکثر 5 روز تاخیر داشته باشد.
بنابر این، اگر بیشتر از 5 روز در پریود تاخیر داشته اید، باید نگران باشید و به دنبال عامل ایجاد این مشکل بگردید. تشخیص و درمان عامل تاخیر در پریود، کاری بسیار تخصصی است که باید حتما توسط یک پزشک زنان انجام شود. در ادامه عوامل مختلفی که باعث ایجاد تاخیر در پریود می شوند را بررسی می کنیم و شما می توانید با بررسی آن، یک تشخیص بسیار اولیه از عامل ایجاد تاخیر در پریودی داشته باشید. توجه داشته باشید که شما نمی توانید بدون داشتن تخصص های لازم و تنها به واسطه این متن مشکل خود را تشخیص دهید و برای تشخیص کامل، حتما باید به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید.
9 عامل ایجاد تاخیر در پریود
همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، عوامل زیادی می توانند باعث تاخیر در پریود شوند که از جمله مهم ترین و شایع ترین آن ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شما باردار هستید!
- استرس و عوامل روانی
- کاهش وزن زیاد و سریع
- افراط در تمرینات ورزشی
- سندرم تخمدان پلی کیستیک
- استفاده بی رویه از قرص های کنترل بارداری
- رسیدن به دوره یائسگی
- بیماری های تیروئیدی
- برخی بیماری های مزمن
در ادامه هر یک از این موارد را به صورت جداگانه بررسی می کنیم. با ما همراه باشید.
۰۲۱-۲۲۸۷۹۸۵۰ تماس جهت مشاوره رايگان و اخذ نوبت تلفنی
-
شما باردار هستید!
می توان گفت که این عامل، تنها عامل مثبت برای تاخیر در پریودی و یا متوقف شدن آن است! همان طور که می دانید، متوقف شدن دوره ی قاعدگی، اصلی ترین نشانه ی بارداری است. پس بهتر است که سریعا یک تست بارداری انجام دهید تا عامل مشخص شود.
از دیگر نشانه های بارداری می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سینه های حساس و دردناک
- متورم شدن سینه ها
- حالت تهوع و استفراغ
- خستگی همیشگی
-
استرس و عوامل روانی
سلامت، از سه بخش سلامت جسمی، روحی و اجتماعی ساخته شده است که هر یک از این عوامل بر روی سلامت کلی بدن تاثیر می گذارند. پس بنابر این اگر شما دچار استرس و اضطراب همیشگی باشید، سلامت روان خود را از دست داده اید و به همین دلیل سلامت جسمی شما نیز تحت تاثیر قرار می گیرد و بسیاری از روند های طبیعی بدن از جمله دوره پریودی، دچار تغییر می شوند. اگر بخواهیم کمی علمی تر این موضوع را توضیح دهیم، می توان گفت که مغز ما بخشی به نام هیپوتالاموس دارد که مسئول ایجاد تغییرات روانی مانند ایجاد ترس و استرس در بدن است. در واقع این بخش به بدن کمک می کند که در شرایط اضطراری آماده نجات خود باشد.
بنابر این اگر این بخش از بدن حالت استرس و یا ترس را در بدن فعال کند، بدن از هورمون های آمادگی برای مقابله پر می شود تا آماده لحظه خطرناک باشد. اما اگر این روند تولید هورمون ها در مدت طولانی ادامه پیدا کند، عملکرد دیگر هورمون های بدن از جمله هورمون های تولید مثل سرکوب می شود و به همین دلیل دوره پریودی دچار مشکل می شود و از نظم خود خارج می شود. در واقع هورمون های دفاعی با سرکوب هورمون های تولید مثل، از رشد تخمک ها و تخمک گذاری جلوگیری می کند و اگر تخمک گذاری ایجاد نشود، دوره قاعدگی نیز ایجاد نمی شود.
- کاهش وزن زیاد و سریع
تغییرات شدید در وزن بدن، باعث عدم تعادل هورمون های بدن می شود که در نتیجه آن تاخیر در پریود ایجاد می شود. دلیل آن هم کاهش و یا افزایش بسیار شدید و ناگهانی چربی است. وقتی که چربی به شکل ناگهانی کاهش و یا افزایش یابد، بدن نیز برای سازش با شرایط جدید باید تغییرات شدیدی داشته باشد که این تغییرات بر روی تعادل هورمونی تاثیر می گذارد و باعث تاخیر در پریود و یا به طور کلی توقف دوره ی قاعدگی می شود.
از آن گذشته، اغلب رژیم های کاهش وزن، با کاهش کالری دریافتی وزن را کاهش می دهند. حال اگر کالری دریافتی بدن بیش از حد کاهش یابد، بخشی از مغز که با سیستم غدد درون ریز ارتباط دارد و به آن ها دستور می دهد را تحت تاثیر قرار می دهد و باعث کاهش کارایی آن می شود. در نتیجه، غدد درون ریز مسئول تولید هورمون ها نیز دچار اشکال می شوند و هورمون های مهمی مانند هورمون های تولید مثل کمتر تولید می شوند و در نتیجه دوره ی پریودی با تاخیر روبرو می شود و یا به طور کلی متوقف می شود.
-
افراط در تمرینات ورزشی
ورزش برای سلامت بدن بسیار مهم و ضروری است و هیچ فردی هم نمی تواند خلاف این را اثبات کند. اما در ورزش هم باید مانند هر چیز مفید دیگری، باید تعادل را رعایت کرد و از ورزش کردن به صورت افراطی خودداری کرد. وقتی که شما در ورزش کردن زیاده روشی می کنید، در واقع بیشتر از کالری دریافتی، کالری می سوزانید. وقتی که این اتفاق می افتد، بدن انرژی باقی مانده کافی برای کارکردن همه ی سیستم های خود ندارد و به همین دلیل در کار برخی از آن ها وقفه ایجاد می شود. از جمله آن ها می توان به سیستم هورمونی بدن اشاره کرد.
سیستم هورمونی بدن با کاهش انرژی بدن به خوبی کار نمی کند و به همین دلیل تعادل هورمون ها از بین می رود که در نتیجه آن نیز تاخیر در پریود و یا به طور کلی توقف چرخه قاعدگی ایجاد می شود. اگر ورزش افراطی باعث ایجاد تاخیر در دوره قاعدگی شده باشد، با متعادل کردن ورزش، قاعدگی به روند طبیعی خود باز می گردد.
-
سندرم تخمدان پلی کیستیک
سندروم تخمدان پلی کیستیک که یکی از بیماری های دستگاه تناسلی زنانه است، مجموعه ای از عواملی است که باعث عدم تعادل هورمون های تولید مثل می شود. افرادی که به این عارضه مبتلا هستند، قاعدگی منظمی ندارند و معمولا یا به صورت سبک تر از قاعدگی های معمولی را می گذرانند، یا در زمان های غیر معمول دچار پریودی می شوند و یا به طول کلی چرخه قاعدگی در آن ها متوقف می شود.
سایر نشانه های سندروم تخمدان پلی کیستیک شامل موارد زیر است:
- رشد موهای زائد و یا افزایش آن ها در صورت و بدن
- ایجاد آکنه در صورت و بدن
- کم پشتی موها
- افزایش وزن و یا کاهش وزن به صورت غیر طبیعی
- ایجاد لکه های تیره روی پوست در نواحی مانند گردن، کشاله ران و زیر سینه ها
- عدم تخمک گذاری و یا تخمک گذاری نامناسب که باعث ناباروری می شود
-
استفاده بی رویه از قرص های کنترل بارداری
قرص های کنترل بارداری، اغلب قرص هایی هستند که بر روی هورمون های بدن تاثیر می گذارند و مانع از بالغ شدن تخمک و یا آزاد شدن آن می شوند. اگر از این قرص ها به صورت بی رویه استفاده شود، چرخه طبیعی تولید مثل بدن مختل می شود و تاخیر در پریودی و یا به طور کلی متوقف شدن قاعدگی ایجاد می شود. برای درمان، باید مصرف قرص ها را قطع کنید اما توجه داشته باشید که پس از قطع مصرف قرص ها، ممکن است که چند هفته تا چند ماه طول بکشد تا بدن به تعادل هورمونی خود باز گردد. تا بازگشت بدن به تعادل هورمونی، ممکن است که باز هم تاخیر در پریودی و یا عدم ایجاد قاعدگی را تجربه کنید.
-
رسیدن به دوره یائسگی و یا یائسگی زودرس
زمانی که بدن به طور طبیعی دوره ی قاعدگی را متوقف می کند را یائسگی می نامند. یائسگی معمولا از در اواخر 40 سالگی زنان ایجاد می شود. از جمله نشانه های نزدیک بودن دوره ی یائسگی، تاخیر در پریودی و نا منظم بودن دوره ی قاعدگی است که در ادامه به طور کلی قطع می شود. یائسگی یک چرخه طبیعی است که برای هر فردی ایجاد می شود. می توان آن را کمی به تاخیر انداخت اما هیچ گاه نمی توان به طور کلی آن را متوقف کرد.
اما گاهی اوقات، برای برخی افراد یائسگی زودرس ایجاد می شود. در این عارضه، فرد قبل از حتی 40 سالگی دچار یائسگی می شود. دلیل آن هم ایجاد تغییراتی در تخمدان است که باعث می شود تخمدان کمتر از مقدار طبیعی استروژن تولید کند. با پایین آمدن استروژن، دوره قاعدگی نیز تحت تاثیر قرار می گیرد و علائم یائسگی مانند تاخیر در پریودی و یا متوقف شدن دوره ی قاعدگی پدیدار می شوند. علائم دیگر یائسگی زودرس شامل موارد زیر است:
- خشکی واژن
- ناباروری و یا مشکلات بارداری
- کاهش میل جنسی
- مشکل در تمرکز
- تعریق شبانه
- مشکل خواب
- گر گرفتگی
-
بیماری های تیروئیدی
غده تیروئید، یکی از مهم ترین غدد تولید هورمون در بدن است که هورمون های آن، در تنظیم بسیاری از فعالیت های بدن کمک می کند. از جمله آن ها می توان به چرخه قاعدگی اشاره کرد. بنابر این اگر تیروئید بنابر هر دلیلی دچار آسیب و یا اختلال شود، بسیاری از فعالیت های بدن از جمله چرخه قاعدگی نیز تحت تاثیر قرار می گیرند. از بیماری های رایج تیروئید، می توان به کم کاری تیروئید و پر کاری تیروئید اشاره کرد.
پر کاری تیروئید، باعث از بین رفتن نظم قاعدگی و تاخیر در پریود می شود و گاهی اوقات نیز به طور کلی باعث متوقف شدن دوره ی قاعدگی می شود. کم کاری تیروئید نیز بر روی نظم دوره ی پریودی تاثیر می گذارد و ممکن است که باعث شود که تخمک نا بالغ آزاد شود و مشکلاتی برای بارداری ایجاد شود. از علائم دیگر مشکلات تیروئیدی می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تپش قلب
- کاهش و یا افزایش غیر طبیعی اشتها
- تغییرات وزن غیر طبیعی بدن
- مشکلات عصبی مانند استرس، اضطراب و خشم همیشگی
- لرزش خفیف دست
- خستگی
- ریزش مو
- مشکلات خواب
-
برخی بیماری های مزمن
برخی از بیماری های مزمن مانند بیماری سلیاک و دیابت، ممکن است که بر روی سیستم تولید مثل نیز تاثیر بگذارند و باعث بی نظمی قاعدگی شوند. بیماری سلیاک یک بیماری خود ایمنی است که در آن افراد به گلوتن حساسیت دارند و با خوردن گلوتن، بدن آن ها به سلول های روده کوچک حمله می کند که در نتیجه آن دستگاه گوارش و هضم غذا و همچنین تولید هورمون در این افراد تحت تاثیر قرار می گیرد.
این تغییر بر روی هورمون های تولید مثل نیز تاثیر می گذارد و باعث ایجاد تاخیر در پریودی و یا متوقف شدن دوره ی قاعدگی می شود. همچنین در دیابت، وقتی که قند خون به درستی کنترل نمی شود، تعادل هورمونی بر هم می خورد و در نتیجه آن دستگاه تولید مثل نیز تحت تاثیر قرار می گیرد و تاخیر در قاعدگی و یا متوقف شدن آن ایجاد می شود.
چه زمانی برای تاخیر پریود باید به پزشک مراجعه کرد؟
از آن جایی که دستگاه تولید مثل یکی از مهم ترین قسمت های بدن انسان است، هیچ گاه نباید مشکلات آن را پشت گوش بیندازید. همان طور که پیش تر نیز اشاره کردیم، بهتر است که اگر از زمان اصلی پریودی بیش از 5 روز تاخیر ایجاد شده است، سریعا به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید تا مشکل سریعا شناسایی و درمان شود تا از مشکلات جدی تری مانند ناباروری و یا قطع کامل دوره پریودی جلوگیری شود. از دیگر عواملی که نشان می دهند شما نیاز به مراقبت پزشکی دارید، می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تست مثبت بارداری
- داشتن علائم سندروم تخمدان پلی کیستیک
- افزایش و یا کاهش وزن غیر طبیعی
- استرس مزمن و همیشگی
درمان تاخیر در پریود
همان طور که پیش تر خواندید، عوامل بسیار زیادی باعث ایجاد تاخیر در بارداری می شوند که این مواردی که خواندید، تنها جزئی از آن ها بود. هر کدام از این موارد، درمان متناسب با خود را دارند. بنابر این، برای درمان، مشکل باید به شکل اساسی و قطعی توسط پزشک متخصص زنان شناسایی شود و سپس با توجه به مشکل و عوامل دیگری مانند سن بیمار و سلامت کلی او، پزشک راه درمان مناسب را برای بیمار انتخاب کند. معمولا درمان ها شامل گذراندن دوره های هورمونی است تا بدن دوباره به تعادل هورمونی برسد.
جمع بندی مطالب و سخن پایانی
تاخیر در پریودی، از جمله مواردی است که افراد را بسیار نگران می کند و واقعاً هم نگرانی آن ها طبیعی و به جا است. این مشکل، اغلب نشان دهنده یک مشکل و بیماری جدی تر است که باید سریعا به آن رسیدگی شود. به همین دلیل است که توصیه می شود که اگر تاخیر پریودی در شما به بیش از 5 روز رسیده است، برای شناسایی عامل ایجاد این مشکل سریعا به پزشک متخصص زنان مراجعه کنید. شما می توانید همین الان با مراجعه به مجموعه زنان ما، ابتدا با کمک پزشکان به تشخیص دقیق و اصولی علت و سپس به درمان متناسب با آن بپردازید. در صورتی که در مراجعه خود تاخیر نداشته باشید، پزشکان ما نیز می توانند سلامت کامل شما را تضمین کنند!
“کلینیک دکتر زنان” با جمعی از پزشکان متخصص و با تجربه در حوزه زنان و زایمان، خدمات جامع و بهروزی را به مراجعین ارائه میدهد. این کلینیک با بهرهگیری از آخرین دستاوردهای علمی و فناوریهای نوین، بهصورت اختصاصی به مسائل بهداشتی و پزشکی زنان، از جمله بارداری، زایمان، ناباروری و بیماریهای زنان میپردازد. تیم پزشکی کلینیک، با دقت و دانش فراوان، در کنار مراجعین هستند تا با ارائه مشاورههای دقیق و خدمات تخصصی، به بهبود سلامت و کیفیت زندگی آنها کمک کنند.