آیا زخم دهانه رحم باعث سقط جنین میشود: + مهمترین علائم آن

اگر این روزها سایه‌ای شومی بر روی بارداری شما افتاده و مدام این سوال که آیا زخم دهانه رحم باعث سقط جنین میشود یا نه در ذهن‌تان می‌چرخد؛ این مطلب را از دست ندهید.

زخم دهانه رحم، یک مشکل جدی بوده که به سقط جنین منجر می‌شود. این زخم نه تنها باعث درد و ناراحتی می‌شود، که زنگ خطری جدی‌تر برای بیماری سرطان دهانه رحم نیز است؛ که اگر به موقع به پزشک مراجعه نشود، باعث رشد تومور و در نهایت سقط جنین می‌شود.

اگر می‌خواهید بدانید که علائم دیگر این زخم چیست و چگونه از خودتان محافظت کنید، در ادامه به صورت کامل به بررسی علل و علائم ناشی از آن پرداخته‌ایم.

از طرفی انواع روش‌های درمانی این بیماری و نیز بهترین دکتر سرطان رحم در تهران برای چکاپ را، به شما معرفی خواهیم کرد. با ما همراه باشید تا از سلامتی خود و فرزندتان محافظت کنید.

آیا زخم دهانه رحم باعث سقط جنین میشود

زخم دهانه رحم چه ارتباطی با بارداری دارد؟

به علت وجود دلایل مختلفی زخم دهانه رحم، در ابتدای بافت دهانه رحم ایجاد می‌شود. گاهی اوقات این عارضه هیچ علامتی ندارد، اما گاهی نیز با علائم و نشانه‌هایی به صورت مشترک در خانم‌های باردار و هم بانوانی که باردار نیستند همراه می‌شود. روش‌های گوناگونی برای درمان زخم دهانه رحم وجود دارد. اما سوال اینجاست که آیا زخم دهانه رحم باعث سقط جنین می‌شود؟ یا اینکه چه عوارضی در صورت نادیده گرفتن آن برای خانم‌های بارداری که مبتلا شده‌اند به وجود می‌آورد؟

شکی نیست که در بیشتر اوقات، التهاب و زخم دهانه رحم، منجر به ناباروری در زنان می‌شود. چنانچه زخم دهانه رحم درمان نشود، عفونت به طور گسترده به سایر نقاط بدن مثل سوزاک گسترش می‌یابد.

پس از بروز عوارض زخم رحم که بدون درمان رها شده باشد، مشکلاتی در انسداد لوله‌های فالوپ و تخمدان‌ها ایجاد می‌شود که مانع از بارداری زنان می‌شود؛ چرا که با انسداد لوله‌های فالوپ، اسپرم برای وارد شدن به ناحیه مورد نظر ناتوان می‌شود. متاسفانه گاهی زخم دهانه رحم، موجب حاملگی خارج از رحم نیز می‌شود.

از طرفی بروز حاملگی خارج از رحمی در بانوان، خود موجب چندین عارضه خواهد شد. شاید به دلیل خونریزی داخلی، حتی تهدید کننده جان مادر نیز شود. اگر در دوران بارداری، بیمار دچار زخم دهانه رحم شود، سبب زایمان زودرس و حتی سقط جنین نیز خواهد شد.

بنابراین اگر مادر دچار زخم دهانه رحم شود، هم خودش و هم جنین آسیب خواهند دید. به همین علت اگر شما در بارداری و حتی در حالتی که باردار نیستید، دچار التهاب رحم و یا نشانه‌های مشکوکی شده‌اید، باید برای تشخیص دقیق زخم دهانه رحم و معالجه به موقع آن، به متخصص زنان و زایمان مراجعه نمایید.

 

زخم دهانه رحم چه علائمی دارد؟ : 7 نشانه‌‌‌ معمول+ عکس

در بسیاری از موارد، فرد بدون اینکه علائمی داشته باشد، به طور تصادفی و در صورت معاینه معمولی رحم توسط متخصص یا انجام تست پاپ اسمیر و آزمایش نمونه بافت رحم، از زخم دهانه رحم خود مطلع می‌شود. اما بسیاری از خانم‌ها که از زخم دهانه رحم رنج می‌برند، از موارد زیر شکایت دارند و باید هر چه سریعتر برای تشخیص علت زخم دهانه رحم نزد پزشک معالج خود بروند. علائم زخم دهانه رحم شامل:

  1. ترشحات واژن که دارای بوی نامطبوع و با رنگ زرد و خاکستری هستند. گاهی نیز دارای ترشحات خونی هستند.
  2. خونریزی واژینال در زمان برقراری رابطه جنسی
  3. درد در قسمت پایین شکم
  4. درد در ناحیه لگن و کمر که از علائم دیرهنگام و نادر محسوب می‌شود.
  5. تکرر ادرار که همیشه دردناک است.
  6. درد در هنگام برقراری رابطه جنسی
  7. خونریزی از واژینال در زمان‌هایی غیر از سیکل قاعدگی

 

5 علت اصلی زخم دهانه رحم

سرویسیت یا همان زخم دهانه رحم، به خاطر وجود عفونت شدید یا سایر عوامل ایجاد می‌شود. توجه داشته باشید که علت دقیق آن را، فقط پزشک تعیین می‌کند. از علت‌های زخم دهانه رحم، که گاهاً سبب سقط جنین نیز می‌شود، چند مورد را به طور مختصر به شما عزیزان توضیح دهیم. عبارتند از:

 

  1. علل غیرعفونی زخم دهانه رحم: قرار گرفتن فرد در مقابل مواد شیمیایی و نیز تحریک فیزیکی، سبب ایجاد التهاب در دهانه رحم خواهد شد. تحریک اکثراً موجب زخم دهانه رحم مزمن می‌شود و دوره درمان آن نیز مدت زمان طولانی است. به طور مثال مواردی که سبب التهاب و تحریک رحم می‌شوند شامل: (تحریک به دلیل حساسیت به لاتکس استفاده شده در کاندوم و تحریک شیمیایی به خاطر استفاده از اسپرم‌کش‌ها، تحریک به خاطر استفاده از تامپون و …

در نهایت بعضی از باکتری‌ها در رحم وجود دارند که بودن آن‌ها طبیعی است، اما اگر بیش از حد رشد کنند موجب التهاب دهانه رحم خواهند شد؛ که این امر به نام واژینوز باکتریایی معروف است.

 

  1. علل عفونی بودن زخم دهانه رحم: دلیل اصلی ایجاد زخم دهانه رحم، عفونت مزمن است. زمانی‌که باکتری یا ویروس به دهانه رحم می‌رسد، سبب التهاب می‌شود. معمولاً این نوع از عفونت‌ها و ویروس‌ها از طریق رابطه جنسی ایجاد می‌شوند. مانند: تبخال تناسلی، سوزاک، مایکوپلاسما تناسلی، تریکومونیازیس و…

 

  1. زخم دهانه رحم در دختران مجرد: زخم دهانه رحم در مجرد‌ها، بیشتر به علت عفونت در دوران قاعدگی یا تحریک شیمیایی رخ می‌دهد. اگر بیمار دچار نشانه‌های زیادی از زخم رحم و حالت تهوع شد، سریعاً باید به مراکز درمانی مراجعه کند.

 

  1. عفونت قارچی بعد از زایمان طبیعی، از دیگر عوامل ایجاد زخم دهانه رحم است.

 

  1. اچ پی وی و زخم دهانه رحم: در بعضی مواقع، زخم دهانه رحم و ویروس HPV سبب درد رحم می‌شوند. یکی از دلایل بروز سرطان رحم نیز همین ویروس است.

 

تشخیص زخم دهانه رحم چگونه است؟

به طور معمول پس از بروز زخم دهانه رحم، عوارضی ظاهر می‌شوند که فرد طبیعی تلقی می‌کند؛ مانند: درد و انقباضات رحمی به مدت چند روز، خونریزی خفیف واژینال و …

چنانچه مشاهده کردید که درد بسیار شدیدتر شده است و دچار خونریزی شدید واژن شده‌اید، به طوری که هر ساعت نیاز است پد بهداشتی را تعویض نمایید و یا ترشح واژن با بوی نامطبوع و حتی خستگی عمومی بدن با درجه حرارت بالا دارید، نیاز به مراجعه فوری به پزشک دارید. زیرا اگر باردار هستید، امکان سقط جنین وجود دارد.

با این حساب، بعد از مراجعه به مراکز درمانی یا کلینیک‌های خصوصی، پزشک زنان ابتدا سوال‌هایی را در خصوص رابطه جنسی و سوابق پزشکی از بیمار که شاید باردار نیز باشد، بپرسد. بعد از بررسی‌های لازم، آزمایشات زیر را برای تشخیص بهتر توصیه می‌کند:

معاینه لگن

پزشک زنان وسیله‌ی اسپکولوم را درون واژن بیمار قرار می‌دهد. سپس هرگونه نشانه‌ای از تورم، التهاب لگن، حساسیت، را با دقت بررسی می‌کند. همچنین تمام بافت‌های مجاور رحم مانند: دیواره‌های جانبی، تحتانی و فوقانی باید معاینه شوند. در این روش، روی خانم‌های باردار با ملایمت باید معاینه را انجام داد، تا به ساک حاملگی یا کیسه آب جنین آسیبی نرسد.

نمونه‌برداری از زخم دهانه رحم

این نوع آزمایش دقیقا شبیه بررسی التهاب و زخم دهانه رحم، با انجام تست پاپ اسمیر است. در این روش متخصص یک برس یا سواب را وارد واژن کرده و از مایع داخل رحم نمونه‌ای برمی‌دارد.

کولپوسکوپی

این آزمایش هیچ خطری برای مادر باردار و جنین نداشته و روشی بسیار مطمئن و ایمن برای شناسایی مشکلات تناسلی زنان است. همواره توصیه می‌شود که هر خانمی که قصد بارداری دارد، اول کولپوسکوپی انجام دهد. کولپوسکوپ وسیله‌ای است که با آن نمونه از واژن گرفته می‌شود تا زخم، سلول‌های سرطانی و اچ پی وی را بررسی کنند.

 

بروز همزمان سرطان دهانه رحم و سقط جنین

مبتلا شدن به هر نوع سرطانی خصوصاً سرطان رحم در زمان بارداری بسیار پیچیده است. زیرا بسیاری از درمان‌هایی که برای مهار سرطان استفاده می‌شود، برای جنین خطرناک خواهد بود. بنابراین لازم است که شدت سرطان و میزان خطر آن برای مادر و جنین سنجیده شود و حتی در صورت امکان، درمان به بعد از زایمان موکول گردد. با این حال خلاصه‌ای در زیر برای شما عزیزان گفته شده است:

  • اگر سرطان در همان مرحله اول باشد، اصولاً درمان را تا بعد از تولد فرزند، به تعویق می‌اندازند.
  • اگر سرطان کمی پیشرفته‌تر باشد و مادر نیز باردار باشد، معمولاً درمان باید همان لحظه شروع شود و متاسفانه قطعاً جنین باید سقط شود.
  • در اواخر بارداری اگر بیمار متوجه شود که دچار سرطان پیشرفته شده است، بسیار دردسرساز است. زیرا همواره پزشکان در تلاش هستند به تومور دست نزنند و زایمان سزارین را انجام دهند و نوزاد نجات پیدا کند. سپس روی مادر مبتلا به سرطان، درمان اصلی را شروع می‌کنند.
  • پارامترهای درمانی برای سرطان رحم بسیار است، از جمله: شیمی درمانی و پرتودرمانی و… که متاسفانه همه آن‌ها برای جنین خطرناک تلقی می‌شوند. این بستگی به مادر مبتلا دارد که درمان خود را شروع کند یا جنین را به دنیا بیاورد.
  • گاهی اوقات مادر هم تومور سرطانی و هم جنین را در خود نگه می‌دارد و مشکلی برای سلامت آن‌ها به وجود نخواهد آمد. بنابراین درست است که در بارداری مبتلا شدن به سرطان بسیار مشکل است، اما با پیشرفت علم قابل حل است.

 

بهترین پماد برای درمان زخم دهانه رحم + پیشگیری و درمان

زخم دهانه رحم در زمان بارداری، قابل کنترل و حتی قابل درمان است. بنابراین اگر علت زخم، تغییرات هورمونی و فیزیولوژیکی باشد، می‌توان با پیگیری‌های پزشکی از عود و عوارض‌های آن چون سقط جنین جلوگیری کرد. اگر زخم رحم به خاطر عفونت ایجاد شده باشد، آنتی‌بیوتیک قوی برای خانم‌های غیرباردار و ضعیف برای زنان باردار داده می‌شود و درمان به صورت موضعی انجام می‌شود.

اما اگر زخم دهانه رحم ادامه یابد؛ و عفونت‌های مزمن در دهانه رحم به وجود بیاید یا زخم‌ها به درمان دارویی پاسخ ندهند، آن را با فریز کردن درمان خواهند کرد. فریز کردن عبارتند از: تخریب لایه سطحی پوشش دهانه رحم با سرد کردن، که دما در آن حدوداً بین 65 الی 80 درجه زیر صفر می‌رسد. بعد از کرایوتراپی، سلول‌های جدید و سالم در رحم تولید می‌شوند. در خانم‌های باردار، بستگی به نظر پزشک و موقعیت جنین دارد که صلاح بداند زخم‌ها را فریز کند یا خیر. ضمناً برای خانم‌های یائسه که دیگر توان باردار شدن را ندارند و دچار زخم دهانه رحم شده‌اند، از داروی هورمونی برای درمان استفاده می‌شود. زیرا در این بیماران زخم دهانه رحم و التهاب، به علت تغییرات هورمون استروژن و پروژسترون به وجود آمده است.

نام چند نوع داروی زخم دهانه رحم شامل‌: قرص مترونیدازول، آزیترومایسین و نیز آمپولی برای زخم دهانه رحم با نام جنتامایسین است. اگر بخواهیم برای درمان سرویسیت، پماد‌های آنتی‌بیوتیک نیز نام ببریم مانند: پماد دالاواگ، پماد کلوتریمازول، پماد آزیترومایسین، ژل رویال و ژل واژینال برای حذف باکتری و عفونت در دهانه رحم استفاده می‌شود. خانم‌های باردار بدون دستور پزشک، مجاز به استفاده از این داروها نیستند. زیرا سبب بروز مشکلاتی برای جنین و در پی آن موجب سقط جنین می‌شود.

 

درمان‌های خانگی زخم دهانه رحم

اگر علت به وجود آورنده‌ی زخم دهانه رحم در خانم‌ها، بیماری‌های مقاربتی باشد، از طریق روش‌های سنتی و خانگی نمی‌توان آن را برطرف کرد. در این مرحله باید از داروهای مختلف برای درمان عفونت استفاده کرد. اما اگر التهاب در رحم، موجب زخم شده است، راهکار‌های خانگی زیر کمی موثر خواهند بود:

مکمل‌های پروبیوتیک یا مصرف ماست

ماست دارای باکتری‌های مفید و سالم پروبیوتیک است. پروبیوتیک به شکل مکمل آماده نیز به فروش می‌رسد. بنابراین این نوع لبنیات برای معالجه واژینوز باکتریایی موثر است.

سیر

خوردن روزانه‌ی سیر، در حد اعتدال، برای فروکش کردن التهاب بسیار موثر است. زیرا این ماده خاصیت ضد باکتری قوی دارد.

چای سبز

مصرف چای سبز به جای چای سیاه، به سلامت دهانه رحم و واژن کمک زیادی می‌کند و بالطبع سرطان رحم، تخمدان و آندومتر نیز رخ نخواهد داد.

دور کردن محرک‌ها از اندام تناسلی

تا جای ممکن از صابون‌های معطر، تامپون و … برای جلوگیری از زخم دهانه رحم دوری کنید. همچنین استفاده از لباس زیر نخی، رطوبت و تجمع باکتری را کم کرده و بهترین لباس غیرمحرک محسوب می‌شود.

 

آیا فریز کردن زخم دهانه رحم در باردار شدن خانم‌ها تاثیری دارد؟

در صورتی که ناحیه‌ای از رحم دچار زخم شده‌ باشد که با درمان دارویی و موضعی درمان نشود، فریز کردن آن ناحیه‌ از رحم پیشنهاد می‌شود. اگر پزشک تشخیص دهد که زخم‌ها به سلول‌های سرطانی تبدیل می‌شوند، قطعاً همان لحظه، آن ناحیه را فریز خواهد کرد. در این صورت سلول‌های غیرطبیعی یا سرطانی منجمد شده و سپس نابود می‌شوند. از طرفی فریز کردن گاهی با عوارضی چون: خونریزی، تورم، التهاب،  قرمزی، درد و گرفتگی به همراه است.

با این حساب انجام عمل فریز روی زخم‌های دهانه رحم، نه تنها برای بارداری بانوان مشکلی ایجاد نخواهد کرد؛ بلکه اگر زخم بدون درمان رها شود، سبب نازایی خانم‌ها می‌شود. زیرا هر زخم و عفونتی، از خفیف تا شدید، سبب ضعیف شدن اسپرم‌ها و کاهش شانس برای باردار شدن می‌شود. به همین علت انجام هر درمانی مانند: سوزاندن، لیزر کردن و فریز کردن برای از بین بردن زخم دهانه رحم کاملاً درست و علمی است. به طور معمول عوارض سوزاندن و لیزر کردن بسیار کم است و ظرف چندین روز بعد از انجام آن کاهش می‌یابد.

 

سخن پایانی

در این مقاله اینکه «آیا زخم دهانه رحم باعث سقط جنین میشود» و ارتباط آن با سایر بیماری‌ها بررسی کردیم. در واقع مبتلا شدن به این بیماری در سنین باروری به شدت رایج است و باید حتماً قبل از بارداری، تست‌های لازم انجام شود.

چنانچه در دوران بارداری دچار زخم دهانه‌ رحم شده‌اید، برای جلوگیری از سقط جنین، درمان مختص به بارداران را شروع نمایید. شما عزیزان می‌توانید برای یافتن بهترین دکتر زنان و زایمان و همچنین مشاوره در مورد زخم دهانه رحم در دوران بارداری، کلینیک ما را انتخاب کنید.

توصیه ما به خانم‌های باردار و غیرباردار این است که در صورتی که هر نوع علائمی حاکی از زخم دهانه رحم، را مشاهده کردند، فوراً به پزشک متخصص زنان مراجعه کنند. کلینیک ما با بهره‌گیری از پیشرفته‌ترین تجهیزات، به همراه مجرب‌ترین کادر پزشکی، در کنار شماست تا از سلامت شما محافظت کند. برای رزرو نوبت با شماره‌های موجود در سایت تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید