بررسی 10 مورد از مهم‌ترین عوامل و “نشانه های سرطان دهانه رحم”

مهم‌ترین “نشانه های سرطان دهانه رحم” چیست؟ سرطان دهانه رحم چه نشانه هایی دارد؟  این خونریزی ساده می‌تواند آخرین هشدار بدن قبل از مرگ باشد! ” علائم خاموش کنسر سرویکس که هر زنی باید بداند: خونریزی بعد از رابطه جنسی(حتی یکبار) , ترشحات بدبو و آبکی(شبیه آب کثیف) , درد لگن که به پشت می‌زند. اورژانسی: تست پاپ‌اسمیر هر ۳ سال حتی اگر واکسن زده‌اید، واکسن HPV اگر زیر ۴۵ سال هستید.

ابتلا به سرطان سرویکس ، شرایط پزشکی بسیار پیچیده و سختی را می‌تواند برای زنان به وجود آورد، اما اغلب افرادی که در مراحل اولیه بیماری، اقدام به درمان می‌کنند و بیماری آن‌ها سریع‌تر تشخیص داده می‌شود، می‌توانند به نتایج درمانی امید‌وار‌کننده‌ای دست بیابند. آشنایی با علایم سرطان سرویکس به زنان کمک می‌کند تا از قرارگیری در شرایط ابتلا به این بیماری اجتناب کرده و در صورت مشاهده علائم نیز سریعاً اقدام به مراجعه به بهترین دکتر سرطان رحم در تهران کنند.

نشانه های سرطان دهانه رحم

راهنمای شناخت بیشتر آناتومی دستگاه تناسلی در زنان

به‌عنوان یک زن، شناخت اندام و آناتومی زنانه خود و بیماری‌های مربوط به آن موضوع بسیار مهم و قابل‌توجهی است. رحم، تخمدان‌ها، لوله‌های فالوپ، سرویکس و واژن اندام‌های دستگاه تناسلی زنان هستند. رحم، یک‌لایه عضلانی بیرونی به نام میومتر و همچنین یک پوشش داخلی به نام آندومتر دارد.

به انتهای باریک و تحتانی رحم، سرویکس گویند که وظیفه اتصال رحم به واژن را برعهده دارد و از اندوسرویکس قسمت داخلی دهانه رحم که کانال آندوسرویکال را تشکیل می‌دهد و اکتوسرویکس قسمت بیرونی سرویکس که باز می‌شود تشکیل شده است.

سرویکس دو بخش اصلی دارد که عبارت‌اند از:

اکتوسرویکس، به بخش خارجی سرویکس که در طول معاینات زنان نیز قابل‌مشاهده است، اکتوسرویکس گویند. این بخش به‌وسیله سلول‌های کوچک و مسطحی موسوم به سلول‌های سنگ‌فرشی پوشیده شده است.

اندوسرویکس نیز قسمت داخلی سرویکس است که کانالی که واژن را به رحم متصل می‌کند را تشکیل می‌دهد. پوشش داخلی اندوسرویکس از جنس سلول‌های مخاطی است. محل اتصال سنگ‌فرشی مرزی است که در آن اندوسرویکس و اکتوسرویکس به هم می‌رسند و بیشتر سرطان‌های سرویکس نیز از این ناحیه شروع می‌شوند.

سرطان دهانه رحم چیست؟

پس از سرطان سینه، یکی از رایج‌ترین بیماری‌های مربوط به زنان، سرطان سرویکس است که هر ساله زنان زیادی را در سراسر جهان درگیر می‌کند. در واقع، سرطان سرویکس، چهارمین سرطان بسیار خطرناک و کشنده در بین انواع سرطان‌ها و همچنین دومین سرطان بسیار خطرناک و رایج در بین زنان است.

به همین دلیل، آشنایی با این بیماری، برای هر زنی واجب و مهم است. چرا که آشنایی منجر می‌شود تا در صورت ابتلا، افراد بتوانند سریع‌تر آن را تشخیص داده و برای درمان اقدام کنند. لوله ظریف انتهایی‌ترین بخش رحم که به واژن وصل می‌شود را دهانه رحم یا سرویکس می‌نامند. سرطان سرویکس (Cervix Cancer)، با درگیرکردن و آلوده‌کردن سلول‌های سرویکس بروز می‌کند.

پیش از آنکه سرطان در سرویکس پدیدار شود، به‌عنوان اولین علایم سرطان سرویکس، سلول‌های سرویکس دچار تغییراتی موسوم به دیسپلازی می‌شود. در اثر دیسپلازی سلول‌های بافت سرویکس به شکل غیرطبیعی رشد می‌کنند. باگذشت زمان، اگر سلول‌های غیرطبیعی تخریب یا حذف نشوند، ممکن است به سلول‌های سرطانی تبدیل شده، شروع به رشد کرده و به‌صورت عمیق‌تری به سرویکس و نواحی اطراف آن گسترش پیدا کنند.

انواع کنسر سرویکس

سرطان سرویکس طبق نوع سلولی که سرطان از آنجا آغاز شده نام‌گذاری می‌شود. اگر بخواهیم به انواع سرطان سرویکس اشاره کنیم:

کارسینوم سلول-سنگ‌فرشی: 90% درصد سرطان‌های سرویکس از همین نوع هستند. این سرطان‌ها از سلول‌های اکتوسرویکس ایجاد می‌شوند.

آدنوکارسینوم: آدنوکارسینوم‌های سرویکس در سلول‌های غده‌ای اندوسرویکس به وجود می‌آیند آدنوکارسینوم سلول-شفاف که مزونفروم نیز نامیده می‌شود، یک نوع بسیار نادری از آدنوکارسینوم سرویکس است.

در برخی مواقع چنین سرطانی، هم‌زمان ویژگی‌های کارسینوم سلول سنگ‌فرشی و آدنوکارسینوم موسوم به کارسینوم مختلط یا کارسینوم آدنوسکواموس را دارند.

برای مشاوره در مورد نشانه های سرطان دهانه رحم با پزشک متخصص تماس بگیرید

علل و عوامل خطر نادیده‌گرفتن نشانه‌ های سرطان دهانه رحم

عدم درمان به‌موقع و ابتلای کهنه به انواع پرخطر ویروس پاپیلومای انسانی یا همان HPV، می‌تواند به بروز انواع سرطان‌های سرویکس منتهی می‌شود. تقریباً اغلب عفونت‌های اچ‌پی‌وی که افراد بدان مبتلا می‌شوند، از نوع HPV  بسیار پرخطر و سرطان‌زا محسوب می‌شوند.

HPV از نوع پرخطر علاوه بر ایجاد چندین نوع سرطان می‌تواند باعث بروز سرطان سرویکس شود. دو گونه اچ‌پی‌وی 16 و 18 جزو گونه‌های خطرناک این ویروس هستند که عامل ایجاد اکثر سرطان‌های سرویکس در زنانند.

این بیماری احتمالاً درپی‌داشتن رفتار‌های پر‌خطر جنسی به افراد منتقل شود. به همین دلیل بهتر است، از داشتن رفتار‌های جنسی پر‌خطر و ناسالم جدا خودداری کنید. مشخص‌نشدن علایم سرطان سرویکس، تا زمان پیشرفت بیماری و رسیدن به مراحل حاد، از اصلی‌ترین مشخصه‌هایی است که کنسر سرویکس را به یک بیماری خطرناک تبدیل می‌‌کند.

به عبارت ساده‌تر، این بیماری تا زمانی که به اعضای دیگر بدن مانند ریه، کبد، مثانه و … گسترش نیابد، چندان نمود پیدا نمی‌کند. به همین دلیل است که سازمان بهداشت جهانی و پزشکان، تأکید زیادی بر انجام تست پاپ‌اسمیر و چکاپ‌های سالانه دارند تا در صورت وجود بیماری، در زمان مناسب شناسایی شده و آغاز پروسه درمان به تأخیر نیفتد.

علاوه بر این، اگر در شرایط کلی، نشانه‌هایی مبنی بر سرطان سرویکس را در خود مشاهده کردید، دراسرع‌وقت به یک پزشک زنان متخصص مراجعه کنید تا اقدامات مربوط به تشخیص انجام شود. در این صورت در شرایط وجود بیماری، زمان را برای درمان از دست نخواهید داد.

عوامل مخاطره‌آمیز مربوط به کنسر سرویکس

لازم به ذکر است که به دلیل کنترل عفونت به واسطه سیستم ایمنی بدن، بیشتر عفونت‌های HPV خودبه‌خود از بین می‌روند و نیازی به درمان نیست. درصورتی‌که عفونت پرخطر HPV مدت‌زمان زیادی در بدن باقی بماند، ممکن است باعث تحولاتی در سلول‌های سرویکس می‌شود که اگر درمان نشود، می‌تواند به سرطان تبدیل شود. فاکتورهای دیگری که باعث بالارفتن خطر ابتلا به سرطان سرویکس می‌شوند، شامل موارد ذیل هستند:

داشتن ضعف در سیستم ایمنی: ضعف سیستم ایمنی توانایی بدن برای مقابله با اثرات منفی عفونت HPV  و سایر بیماری‌ها را از بین می‌برد یا به میزان قابل‌توجهی کاهش می‌دهد. پایداری عفونت‌های HPV در افراد با سیستم ایمنی داری نقص نبست به افراد سالم بیشتر است و می‌تواند به سرطان تبدیل می‌شود.

داشتن روابط جنسی در سنین کم: در افرادی که از سن کم‌داشتن روابط جنسی را شروع کرده‌اند یا شرکای جنسی متعددی داشته‌اند، خطر ابتلا به عفونت پرخطر HPV و در نهایت ابتلا به سرطان دهانه بیشتر است. این سابقه جنسی فعال، شانس مواجهه با بیماری اچ‌پی‌وی پرخطر و ابتلا به کنسر سرویکس را تا حد زیادی افزایش می‌دهد.

عوامل مرتبط با تولیدمثل: هم استفاده از قرص‌های ضدبارداری خوراکی و هم زایمان، با خطر ابتلا به سرطان سرویکس مرتبط هستند.

قرارگرفتن در معرض DES: اگرچه ابتلا به کنسر سرویکس به این صورت نادر است، اما قرارگرفتن در معرض دارویی به نام دی اتیل استیل‌بسترول (DES)، در رحم یک عامل خطر مستقل برای نوعی سرطان سرویکس به نام آدنوکارسینوم سلول شفاف می‌باشد.

ازبین‌رفتن تعادل هورمونی: یکی از مهم‌ترین مواردی که احتمال و ریسک ابتلا به کنسر سرویکس را افزایش می‌دهد، برهم‌خوردن تعادل هورمونی مثل استروژن در بدن است.

مصرف داروی تاموکسیفن به مدت طولانی: مصرف تاموکسیفن، داروی سرطان سینه به مدت طولانی، تا حدی منجر به افزایش ریسک ابتلا به سرطان رحم می‌شود.

ابتلا به دیگر بیماری‌های مقاربتی: اگر زنی هم‌زمان با HPV به عفونت‌های مقاربتی دیگری نیز مبتلا شود، احتمال ابتلای وی به سرطان سرویکس چندبرابر می‌شود.

سرطان دهانه رحم چه نشانه هایی دارد؟

پس از آشنایی با سرطان سرویکس، می‌توان گفت مهم‌ترین بخش، آشنایی با نشانه‌ های سرطان دهانه رحم است. در واقع با آشنایی افراد به‌صورت عمومی با نشانه‌های این بیماری، هر فردی می‌تواند متوجه تغییرات ایجاد شده در بدن خود شده و در زمان مناسب و پیش‌ازاین که دیر شود، به پزشک مراجعه کرده و به درمان اقدام کند.

بسیاری از علائم و نشانه‌‌های سرطان دهانه سرویکس در سایر شرایط پزشکی کمتر جدی نیز دیده می‌شوند. این امکان وجود دارد که سال‌ها و یا حتی دهه‌ها طول بکشد تا تغییرات غیرطبیعی ناشی از بیماری در سرویکس ایجاد شده و به سلول‌های سرطانی مهاجم تبدیل شوند. اما به‌طورکلی، هر نشانه جدید و عجیبی، علائم هشداردهنده‌ای هستند که نباید نادیده گرفته شوند.

به‌طورکلی، سرطان سرویکس در اوایل معمولاً علائم خاصی ندارد و علائم معمولاً پس از گسترش سرطان شروع به بروز می‌کنند. البته این بیماری ممکن است در افرادی با سیستم ایمنی ضعیف‌تر سریع‌تر ایجاد شده و پیشروی کند، اما در این شرایط نیز حتی احتمالاً حداقل 5 سال طول می‌کشد. به عبارت بهتر، اولین علائم کنسر سرویکس ممکن است چندین سال طول بکشد تا ایجاد شود.

همین موضوع تشخیص علائم سرطان سرویکس آن را دشوار می‌کند. نشانه‌‌های سرطان دهانه سرویکس پس از بروز، طبق شرایط و زمان، اغلب به دو شکل اولیه و پیشرفته بروز پیدا می‌کنند که در ادامه به هر یک از آن‌ها می‌پردازیم.

کلیدی‌ترین نشانه‌ های سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه

حال که می‌دانیم علایم سرطان سرویکس چیست، باید با علائم مراحل اولیه آن آشنا شویم.  یافتن سلول‌های غیرطبیعی در طول غربالگری سرطان سرویکس بهترین راه برای جلوگیری از سرطان در سرویکس است. در بیشتر موارد، خونریزی واژینال اولین علامت و نشانه قابل‌توجه سرطان در گردن رحم است که معمولاً بعد از رابطه جنسی ایجاد می‌شود.

علاوه بر این، به یاد داشته باشید که خونریزی در هر زمان دیگری غیر از دوره عادت‌ماهانه مورد انتظار شما نیز امری غیرعادی تلقی می‌شود و باید بررسی شود. این شامل خونریزی بعد از دوران منو‌پاز (پسا قاعدگی) نیز می‌شود. علاوه بر این، هنگامی که هنوز سرطان در سرویکس در مراحل اولیه است، ممکن است با علائم و نشانه‌های زیر همراه باشد:

خونریزی واژن بلافاصله پس از داشتن روابط جنسی

خونریزی پس از دوران پسا قاعدگی

خونریزی در روز‌های بین دوره‌های قاعدگی

تجربه قاعدگی‌های شدیدتر یا طولانی‌تر از حد طبیعی

وجود ترشحات آبکی، با بوی تند و نا‌مطلوب و یا حاوی خون

تجربه درد و ناراحتی حین داشتن روابط جنسی

درد و ناراحتی در لگن

کلیدی‌ترین علایم سرطان سرویکس پیشرفته

پس از عبور از روز‌های اولیه بروز علائم، باگذشت زمان و عدم توجه و اقدام به درمان فرد، علائم و نشانه‌های سرطان پیشرفته‌تر شده و بیماری وارد شرایطی می‌شود که سرطان از سرویکس به سایر قسمت‌های بدن نیز گسترش پیدا می‌کند. در چنین شرایطی، فرد علاوه بر تجربه علائم گفته شده در قسمت قبل، علائم دیگری نیز تجربه می‌کند که عبارت‌اند از:

دفع ادرار با درد زیاد و دشواری

خونریزی از راست‌روده به هنگام اجابت مزاج

ادرارکردن دشوار یا دردناک

وجود خون در ادرار

اسهال، درد و یا خونریزی از مقعد هنگام مدفوع

احساس خستگی مفرط و بی‌سابقه

کاهش اشتها

کاهش وزن

کمردرد مبهم

تورم پاها

احساس درد در شکم

درد لگن

البته این علائم ممکن است ناشی از بسیاری از بیماری‌های دیگر به جز علایم سرطان سرویکس نیز باشند. تنها راه شناخت قطعی این است که به یک پزشک متخصص مراجعه شود. اگر فرد مبتلا به سرطان در گردن رحم باشد، نادیده‌گرفتن علائم می‌تواند درمان را به تأخیر بیندازد و اثربخشی آن را نیز کاهش دهد. در این صورت، عواقب جبران‌ناپذیری  برای فرد اتفاق خواهد افتاد.

زمان مراجعه به پزشک پس از بروز نشانه‌ های سرطان دهانه رحم

پس از مشاهده نشانه‌هایی که در ادامه ذکر می‌شوند، به طور حتم باید بدون ازدست‌دادن زمان، به پزشک مراجعه کرد. این نشانه‌ها عبارت‌اند از:

به یاد داشته باشید که خونریزی پس از دوران پسا قاعدگی به‌هیچ‌وجه موضوع طبیعی و نرمالی نیست. به همین دلیل باید در صورت بروز آن در سریع‌ترین زمان ممکن، به پزشک مراجعه کنید.

درصورتی‌که میزان خونریزی در دوران قاعدگی زیاد است و یا در دورانی به جز دوران قاعدگی خونریزی دارید، حتماً به پزشک خود اطلاع دهید.

درصورتی‌که در حین و با پس از برقراری رابطه جنسی خونریزی اتفاق بیفتد، به‌طورکلی نمی‌توان آن را نشانه خطرناکی قلمداد کرد، اما بهتر است این موضوع با پزشک در میان گذاشته شود.

درصورتی‌که همراه با نشانه‌های گفته شده، علائم جسمانی دیگر مانند احساس ضعف، احساس خستگی، درد شکم یا درد کمر شدید و بی‌سابقه دارید، حتماً آن‌ها را جدی بگیرید.

غربالگری و تشخیص و درمان نشانه‌ های سرطان دهانه رحم

به‌عنوان یک زن، توجه به‌سلامت خود برای مداخله زودهنگام به هنگام بیماری‌هایی مانند سرطان در سرویکس، موضوع بسیار قابل‌توجه و مهمی است. غربالگری به معنای بررسی نشانه‌های یک بیماری قبل از بروز علائم آن است. برای اطلاع از احتمال ابتلای فرد به سرطان در گردن رحم، غربالگری نشانه‌ های سرطان دهانه رحم با تست‌های HPV و پاپ‌اسمیر بهترین راه‌حل است.

این آزمایش‌ها می‌توانند تغییرات غیرطبیعی سلولی و پیش سرطان‌هایی که می‌توانند قبل از تبدیل‌شدن به سرطان درمان شوند را پیدا کنند. برای تشخیص سرطان در سرویکس،  پزشکان معمولاً با سؤال در مورد سابقه پزشکی شخصی و خانوادگی افراد شروع کرده و پس از تشخیص قطعی، این که آیا سرطان در گردن رحم به قسمت دیگری از بدن سرایت کرده است یا خیر را بررسی می‌کنند. بنابراین بسیار مهم است که زنان آزمایش‌های غربالگری منظم را از اوایل دهه بیست‌سالگی زندگی خود انجام دهند.

هدف از غربالگری سرطان در سرویکس، یافتن تغییرات پیش سرطانی سلول‌های سرویکس، زمانی که درمان می‌تواند از پیشرفت سرطان در گردن رحم جلوگیری کند، است. گاهی اوقات، سرطان در طول غربالگری دهانه رحم مشاهده می‌شود.

در این صورت، اگر بیماری در مراحل اولیه تشخیص داده شود، بدون شک درمان آسان‌تر و موفق آمیز خواهد بود. با ظاهرشدن علائم، ممکن است سرطان در سرویکس شروع به گسترش کرده و درمان را دشوارتر کند. سه‌راه اصلی برای غربالگری سرطان در گردن رحم وجود دارد:

آزمایش ویروس پاپیلومای انسانی یا همان HPV: در این آزمایش، وجود انواع پرخطر HPV  که می‌تواند باعث سرطان در سرویکس شود، بررسی می‌شود.

تست پاپ‌اسمیر: در این تست که پاپ‌اسمیر یا سیتولوژی سرویکس نیز نامیده می‌شود، با جمع‌آوری سلول‌های دهانه رحم تغییرات ناشی از HPV   مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. در صورت عدم درمان ممکن است این سلول‌های تغییریافته به سرطان در گردن رحم تبدیل شوند. این تست می‌تواند سلول‌های پیش سرطانی و سلول‌های سرطان در سرویکس را پیدا کند.

بیوپسی: بیوپسی روشی است که در آن نمونه‌ای از بافت از سرویکس برداشته می‌شود تا پزشک بتواند آن را زیر میکروسکوپ مشاهده کرده و علائم سرطان را بررسی کند.

برای درمان این عارضه شایع در میان زنان روش‌های مختلفی مثل شیمی‌درمانی، پرتودرمانی و در برخی موارد جراحی وجود دارد. درصورتی‌که برایتان تشخیص سرطان رحم انجام شد، دراسرع‌وقت و بدون اتلاف وقت و هزینه برای درمان‌های جانبی به یک متخصص زنان یا آنکولوژیست مراجعه کنید.

درصورتی‌که سرطان در مراحل اولیه خود باشد، ممکن است متخصص برای درمان بیماری از جراحی یا پرتودرمانی در کنار شیمی‌درمانی استفاده کند، اما در مراحل پیشرفته‌تر سرطان تنها راهکار درمانی استفاده هم‌زمان پرتودرمانی و شیمی‌درمانی با یکدیگر است.

سخن پایانی

این درد مبهم لگن می‌تواند حکم اعدام شما باشد! ” اگر این ۴ علامت را دارید، فردا دیر است: خونریزی غیرعادی بین پریودها یا بعد یائسگی، کاهش وزن ناگهانی بدون رژیم، خستگی مزمن حتی با خواب کافی، تورم یک پا (نشانه پیشرفت به غدد لنفاوی). راه نجات: کولپوسکوپی فوری اگر تست پاپ‌اسمیر غیرطبیعی بود قطع سیگار و الکل امروز(افزایش خطر تا ۱۰۰ برابر).

نشانه‌ های سرطان دهانه رحم چیست؟ یکی از رایج‌ترین بیماری‌های زنان، سرطان در گردن رحم است که سالانه چندین هزار زن را در سراسر جهان درگیر می‌کند. به همین دلیل، آشنایی با این بیماری و چگونگی تعامل با آن موضوع بسیار مهم و قابل‌توجهی برای زنان است.

تمام تلاش ما در این مطلب این بود، تا علاوه بر توضیح جامع و کامل بیماری سرطان در سرویکس، بیان نشانه‌ها و چگونگی تشخیص و درمان آن، به اهمیت بالای توجه به نشانه‌‌ها، مراجعه زودهنگام به پزشک و اقدام به درمان، اشاره کنیم.

یکی از بهترین مراکزی که تست‌های مربوط به این سرطان را انجام می‌دهد، کلینیک ما است. کلینیک ما به تمام تجهیزات به‌روز مجهز است و بهترین خدمات را در زمینه بارداری، رفع ناباروری و انواع بیماری‌های دستگاه تولیدمثل در اختیار شما قرار می‌دهد.

دیدگاهتان را بنویسید